Casa și Grădină

Stropirea pomilor fructiferi calendar. De ce este necesară, scheme și tratamente

Stropirea pomilor fructiferi calendar. De ce este necesară, scheme și tratamente
stropire pomi fructiferi

O livadă frumoasă și bogată este o livadă sănătoasă. Astfel, o îngrijire atentă a pomilor fructiferi este extrem de necesară. Anumite boli sau dăunători pot afecta atât copacii, cât și fructele lor.

De ce este necesară stropirea pomilor fructiferi

Pentru a stopa apariția bolilor pomilor fructiferi, sunt necesare tratamentele fitosanitare. Prin aplicarea lor, evităm apariția bolilor și pagubele aferente. Pentru o livadă sănătoasă, pomicultorii folosesc în jur de 5,6 tratamente pe sezon. Acestea sunt alese în funcție de anotimp și de condițiile meteorologice care pot afecta diferit pomii fructiferi. În funcție de anotimp, pot apărea diferite boli și dăunători care afectează copacii, așadar, schema de tratament este diferită.

Stropirea pomilor fructiferi iarna

Primul tratament al sezonului rece este aplicat pentru a asigura tranziția sănătoasă a copacului prin temperaturile scăzute. În zilele în care temperatura urcă până la cel puțin 5 grade Celsius, se recomandă aplicarea sulfatului de cupru. Astfel, se previne apariția bolilor și a ciupercilor. Împotriva dăunătorilor se recomandă folosirea uleiului horticol combinat cu insecticid. Această combinație care acționează prin intoxicarea și asfixierea larvelor și ouălor hibernante ale acestora.

De asemenea, în perioada iernii, copacii sunt stropiți pentru a combate infecțiile cu ciuperci și bacterii. Astfel, se folosesc fungicide de contact pe bază de cupru, cum ar fi zeamă bordeleză (piatră vânătă). Această substanță este necostisitoare și cea mai puțin toxică. În procesul de stropire începem întâi cu fungicidul și apoi cu uleiul.

Către finalul iernii, în luna februarie, se efectuează stropirea albastră, cu produse pe bază de cupru. Printre acestea, regăsim piatra vânătă, zeama bordeleză, Funguran OH 50 WP, Champion 50 WP sau Curzate Manox.

Stropirea pomilor fructiferi vara

În prima lună de vară, în iunie, se realizează tratamente pulverizante. Astfel, este recomandată folosirea soluțiilor precum Topsin 70 DWG (fungicid). Pentru tratamentul din luna august, se utilizează Topsin și Karate Zeon (insecticid). Aceste tratamente sunt recomandate doar în cazul în care sunt vizibile anumite semne de boală.

Stopirea de primăvară și de toamnă

Primăvara

Pentru un început corespunzător al sezonului de creștere, stropirea pomilor primăvara este esențială. În acest fel, pregătim pomii fructiferi pentru o dezvoltare armonioasă și o recoltă bogată. Primul tratament este cel realizat după tăiere, în luna martie, atunci când copacul a ieșit din rapausul vegetativ.

Schema de tratament este realizată cu ajutorul uleiului și a insecticidelor. Acestea luptă împotriva ouălor hibernante de acarieni, afide și cotari. De asemenea, se folosesc și împotriva larvele hibernante ale păduchelui din San Jose și ale păduchilor țestoși. Uleiul horticol atacă insectele și larvele prin sufocare. De asemenea, perturbă metabolismul ouălor de insecte și capacitatea unor insecte de hrănire.

Uleiul nu lasă reziduuri toxice, datorită evaporării rapide, fiind considerat sigur în jurul oamenilor și a animalelor. Pentru o acțiune cât mai aficientă, se recomandă folosirea unui insecticid alături de ulei. Astfel, se înlătură adulții, larvele și ouăle care migrează iarna pe tulpinile și crengile pomilor fructiferi.

Toamna

Pentru o recoltă bogată și în anul care urmează, este necesară îngrijirea copacilor în perioada toamnei. În această perioadă, se efectuează lucrări care să pregătească intrarea copacilor în sezonul rece. Se poate folosi un tratament fitosanitar pe bază de cupru, atunci când vremea este călduroasă, iar pomul a intrat în perioada de repaus vegetativ. În plus, se poate folosi un material de protecție pentru scoarța copacului, ferindu-l, astfel, de ger și rozătoare.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.