Pomicultorii din Bulgaria împărtășesc procedeul de peeling al pomilor fructiferi. Această lucrare care are loc în perioada toamnei, reprezintă, de fapt, răzuirea scoarței copacilor. Scopul acestei lucrări este de a însănătoși pomul fructifer și pentru a avea o recoltă mult mai bogată.
Dacă perioada toamnei aduce cu sine condiții meteorologice blânde care permit aceste lucări de întreținere, pomicultorii bulgari ne recomandă să le aplicăm.
„Există o practică mai puțin obișnuită, dar care este foarte utilă. Este o răzuire a scoarței cu o lamă bontă. Se face cu multă atenție, astfel încât orice ”urâțenie” a apărut pe scoarță, ea să fie îndepărtată și coaja să rămână curată. Această tehnică este ca peelingul pentru pielea femeilor – trebuie făcută cu atenție, astfel încât să întinerească și să întărească coaja copacului fără a-i afecta integritatea”, a susținut pentru Agri.bg pomicultorul Svilen Stefanov.
Astfel, folosind ori o perie de sârmă, ori una de plastic cu asperitate mai mare sau un cuțit bine dezinfectat, se poate face răzuirea copacului. În plus, se adaugă o ”pastă” de cupru (un plic de Champ cu puțină apă), susține Costi Mariniță. Aceasta este alternativa românească a lucrărilor de tratare a scoarței copacului.
Deșeurile rămase în urma peelingului nu trebuie să atingă pământul din jurul copacului și trebuie îndepărtate și depozitate corespunzător. Pentru a avea un efect garantat, se sugerează folosirea unei folii care să adune resturile. Apoi, acestea se ard pentru a nu favoriza împrăștierea bolilor și a dăunătorilor.
„Odată ce pielea este bine curățată, acesta trebuie dată cu o cremă. Ei bine, copacii nu au nevoie de creme, ci de un tratament simplu care se poate face cu lapte de var la care se poate adăuga puțină piatră vânătă. Raportul este de 5: 1 ”, povestește Svilen Stefanov pentru sursa citată.
Toate aceste procedee ale tratamentului trebuie efectuate atunci când temperatura nu a scăzut sub zero grade. În plus, acestea trebuie făcute atunci când nu sunt prea multe ploi și când vremea este blândă.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!
Lasă un răspuns