Pomicultorii din Bulgaria împărtășesc procedeul de peeling al pomilor fructiferi. Această lucrare care are loc în perioada toamnei, reprezintă, de fapt, răzuirea scoarței copacilor. Scopul acestei lucrări este de a însănătoși pomul fructifer și pentru a avea o recoltă mult mai bogată.
Răzuirea scoarței – lucrarea de toamnă pentru curățarea imperfecțiunilor de pe coajă
Dacă perioada toamnei aduce cu sine condiții meteorologice blânde care permit aceste lucări de întreținere, pomicultorii bulgari ne recomandă să le aplicăm.
„Există o practică mai puțin obișnuită, dar care este foarte utilă. Este o răzuire a scoarței cu o lamă bontă. Se face cu multă atenție, astfel încât orice ”urâțenie” a apărut pe scoarță, ea să fie îndepărtată și coaja să rămână curată. Această tehnică este ca peelingul pentru pielea femeilor – trebuie făcută cu atenție, astfel încât să întinerească și să întărească coaja copacului fără a-i afecta integritatea”, a susținut pentru Agri.bg pomicultorul Svilen Stefanov.
Astfel, folosind ori o perie de sârmă, ori una de plastic cu asperitate mai mare sau un cuțit bine dezinfectat, se poate face răzuirea copacului. În plus, se adaugă o ”pastă” de cupru (un plic de Champ cu puțină apă), susține Costi Mariniță. Aceasta este alternativa românească a lucrărilor de tratare a scoarței copacului.
Sugestii pentru un tratament corespunzător
Deșeurile rămase în urma peelingului nu trebuie să atingă pământul din jurul copacului și trebuie îndepărtate și depozitate corespunzător. Pentru a avea un efect garantat, se sugerează folosirea unei folii care să adune resturile. Apoi, acestea se ard pentru a nu favoriza împrăștierea bolilor și a dăunătorilor.
„Odată ce pielea este bine curățată, acesta trebuie dată cu o cremă. Ei bine, copacii nu au nevoie de creme, ci de un tratament simplu care se poate face cu lapte de var la care se poate adăuga puțină piatră vânătă. Raportul este de 5: 1 ”, povestește Svilen Stefanov pentru sursa citată.
Toate aceste procedee ale tratamentului trebuie efectuate atunci când temperatura nu a scăzut sub zero grade. În plus, acestea trebuie făcute atunci când nu sunt prea multe ploi și când vremea este blândă.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!