APIA

O nouă Ordonanță de urgență pentru despăgubirile de secetă. Ludovic Orban a făcut anunțul mult așteptat

Ordonanta Urgenta
Ludovic Orban, despagubiri de seceta

Pe data de 1 septembrie, s-a publicat în Monitorul Oficial cu nr. 806, o Ordonanță de urgență cu privirile la ajutorul pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate anul trecut.

Actul normativ a intrat în vigoare de ieri, 2 septembrie, după ce Ludovic Orban, Prim-ministru al României, a făcut anunțul legat de despăgubirile de secetă.

Ajutorul vine pentru culturile agricole înființate anul trecut: grâu, secară, rapiță, orz, orzoaică, ovăz și triticale.

”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale aduce la cunoștința fermierilor că în data de 02.09.2020 s-a publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 806, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

Având în vedere că, potrivit art. 8 din Ordonanță, cererea de solicitare a ajutorului de stat se depune în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului, invităm fermierii la centrele locale/județene APIA, respectiv al municipiului București în vederea depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat”, se declară într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Unde pot trimite fermierii cererea

Cerera și documentele aferente se pot trimite prin mai multe mijloace către APIA. Comunicatul Ministerului Agriculturii a avut în vedere și modalitățile prin care se poate trimite cererea.

Dosarul se poate trimite prin fax, prin poștă și chiar în format electronic prin e-mail.

”Cererea de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019 afectate de secetă poate fi descărcată accesând următorul link: http://bit.ly/cerere-solicitare-ajutor-stat-seceta”, declară sursa citată.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a confirmat aprobarea Comisiei Europene în ceea ce privește schema de ajutor de stat pentru fermierii ale căror culturi au fost înființate în toamna anului trecut.

Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii

Pentru a beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să reprezinte persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale sau persoane juridice, exceptând grupurile de producători.

Despăgubirile de secetă nu se aplică în cazul fermierilor care au primit un ajutor ilicit, atât timp cât nu este înapoiat în formulă completă, însemnând suma inițială și dobânzile aferente.

În plus, fermierii trebuie să dețină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, cu un procent de peste 30% a culturii calamitate.

Suprafață calamitată în procent de peste 30% trebuie să fi fost declarată prin cerere unică în anul 2020. Beneficiarii trebuie să fie înscriși în evidenţele Agenției de Plăți și Intervenței pentru Agricultură cu cerere unică de plată 2020.

Ultima condiție este legată de dovada faptului că nu sunt în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat prin baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Unde se poate depune cererea

În cazul în care agricultorii îndeplinesc toate condițiile de mai sus, aceștia pot depune cererea la centrele locale / județene APIA, respectiv al municipiului București pentru a se califica la despăgubirile de secetă.

Acest document trebuie depus în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență a Guvernului.

Alături de cerere, mai sunt necesare o copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor și coordonate bancare în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la cererea unică de plată 2020.

Dacă beneficiarul depunde dosarul personal, va trebui să pună data, semnătura beneficiarului și să folosească expresia “conform cu originalul”.

Sumele primite de fermiri, în funcție de culturi, vor fi următoarele: pentru grâu și secară – 925 lei/ha, pentru triticale – 805 lei/ha, pentru orz – 912 lei/ha, pentru orzoaică – 951 lei/ha, pentru ovăz – 772 lei/ha, iar pentru rapiță – 1002 lei/ha.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in APIA