Descoperă

Moșii de toamnă 2021: semnificație și tradiții populare

Moșii de toamnă 2021: semnificație și tradiții populare
Moșii de toamnă 2021: semnificație și tradiții populare

În 2021, creștinii ortodocși vor ține cont de Moșii de toamnă în ultima sâmbătă a lunii octombrie, adică pe data de 30 octombrie. Acest eveniment important se mai numește și Sâmbăta Morților, fiind o zi în care se pomenesc cei trecuți în neființă.

Ce semnificație au Moșii de toamnă

În 2021, Moșii de toamnă vor fi ținuți pe data de 30 octombrie, nu în prima zi de sâmbătă a lunii noiembrie, așa cum sunt ținuți de obicei. Această zi este una importantă în calendarul ortodox.

Conform învățămintelor religioase, Sfinții Părinți au ales ziua de sâmbătă pentru a-i pomeni pe cei trecuți în neființă pentru că aceasta a fost ziua în care Iisus a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți.

Evenimentului i-a rămas numele de „moși”, de la ideea de strămoși, de la cei care nu se mai află printre noi, fiind o zi în care îi pomenim. Astfel, o zi dedicată celor trecuți în neființă există în fiecare anotimp: „Moșii de primăvară” (de Macinici), „Moșii de vară” (sâmbătă dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbătă dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Moșii de toamnă reprezintă un eveniment important înainte de începerea postului Crăciunului. Credincioșii merg la cimitir și curăță mormintele rudelor trecute în neființă, așează flori pe morminte și candele aprinse și apoi dau de pomană celor sărmani.

Fiind o zi dedicată celor trecuți pe lumea cealaltă, se spune că pomana îi ajută pe aceștia să le fie iertate păcatele din timpul vieții. Lumânările se aprind pentru a încălzi sufletele celor adormiți. Preotul săvârșește slujba Sfintei Liturghii, apoi slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Moșii de toamnă 2021: semnificație și tradiții populare

Tradiții de Moșii de toamnă

Fiind o zi de mare  importanță religioaă, oamenii se asigurau să acorde respectul cuvenit. Astfel, în această zi se dădea de pomană grâu fiert cu brânză şi unt, dar și friptură de porc.

La biserică se mai aduceau, pentru sfințire, o sticlă de vin, colivă și alte bucate preparate de gospodine, asemenea sarmalelor, plăcintelor, prăjiturilor și fructelor, urmând, apoi, să fie împărțite celor sărmani.

Cei care aduceau pachete pentru pomană, adăugau o lumânare, tămâie, un prosop, dar și un colac. În unele zone din Muntenia, pe lângă pachet se adăuga și o sumă mică de bani pentru spor.

Unul dintre obiceiurile importante din zonele rurale, spunea că, în această zi, nu este bine să te cerți cu nimeni, ci să te împaci cu toată lumea. Oamenii trebuie să fie curați, iar femeile să își acopere părul.

Gospodinele nu dau cu mătura, tradiția spunând că praful ridicat ajunge în ochii adormiților, nu spală haine și nu duc gunoiul. Tot în această zi nu se merge la fântână și nici nu se trece pe la o răscruce de drumuri pentru că pe acolo trec duguri necurate.

De Moșii de toamnă nu se fac vizite, iar oamenii nu trebuie să iasă din biserică înainte de a se termina slujba.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă