Ziua de 6 ianuarie reprezintă un mare prilej de sărbătoare, atât pentru credincioși, cât și pentru unele animale. Conform tradiției populare vechi de sute de ani, în ziua de Bobotează, caii sunt și ei botezați de preot. Acest obicei are multă însemnătate pentru credincioșii crescători de animale, sperând la prosperitate, la animale sănătoase și la un an agricol bun.
Tradiția se păstrează în multe zone ale țării
Fiecare localitate are propriile obiceiuri pentru ziua de Bobotează, dar toate au în comun binecuvântarea preotului, rostită după slujba de la biserică. În comuna Sânmartin, de exemplu, preotul iese în curte și rostește o rugăciune pentru animale.
Ne mândrim cu tradiţia începută practic astăzi de crescătorii de animale din comuna noastră, de crescătorii de cai, sunt oameni de toată isprava, a declarat Cristian Laza, primarul din Sânmartin.
În alte comune, tradiția nu se oprește aici. În Pietroșani, caii sunt expuși în rând, pentru a le fi admirată frumusețea și puterea de toți localnicii. Astfel, după sluja de binecuvântare făcută de preot, oamenii se bucură și de un spectacol oferit de cei mai frumoși cai din sat care trebuie să alerge un kilometru și apoi să tragă trunchiuri de copaci pentru a-și demonstra forța.
Una dintre localitățile pentru care botezatul cailor este o tradiție cu multă importanță este comuna Smeeni, unde una din cinci familii deţine cel puţin un cal. În ziua de Bobotează, tinerii vin călare la biserică, iar, după slujbă, preotul sfințește animalele cu un mănunchi de busuioc înmuiat în aghiasmă.
Astfel, toți tinerii adunați din satele comunei primesc binecuvântarea preotului, eveniment de mare importanță pentru aceștia, mai cu seamă că majoritatea familiilor cresc cai. Călăritul și mânuitul cailor este o tradiție care se transmite din tată în fiu, iar copiii învață să călărească încă de la vârste fragede.
Oamenii din comuna Smeeni își apreciează animalele. Unul dintre deținătorii de cai susține că ”O persoană din viaţa noastră e şi calul”. Tocmai de aceea, călăreții sunt mândri să își expună caii pe ulițele satului, atunci când se întorc acasă, urmând să își binecuvânteze cu agheazmă și restul animalelor din curte.
Cine îşi botează caii în această zi, va avea un an prosper, cu recolte bogate și sănătoase
La Tomșani, tradiția a fost adaptată vremurilor moderne. În ziua de Bobotează, nu doar caii au fost botezați și binecuvântați, ci și autovehiculele.
În Băilești, oamenii își îmbracă animalele cu ciucuri roșii și alte podoabe frumoase, urmând să îi arate tuturor localnicilor, dar și unui juriu. În orașul natal al lui Amza Pelea, mândria pentru animale a localnicilor este răsplătită prin această paradă și prin premiile primite care constau în diplome și premii în bani.
„Este o tradiţie pe care băileştenii vor să o ducă mai departe. Este o binecuvântare pe care o cer şi pentru partenerii cu care în decursul anului îşi fac treburile, adică să le binecuvânteze preotul animalele.
Partea aceasta de socializare în care, la început de an, cetăţenii socializează între ei, aşa cum spunea şi Amza Pellea, vis-a-vis de ce au mai făcut, ce animale mai au, cum se descurcă şi, nu în ultimul rând, este partea aceasta arhaică în care fiecare dintre ei încearcă să-şi etaleze gospodăria prin animalele pe care le deţine.
Mândria de a avea un animal sănătos, frumos, puternic. De la un an la altul, sunt mai puţini, dar încă mai vin”, a susținut Costel Pistriţu, primarul oraşului Băileşti, pentru MEDIAFAX.
Botezul cailor este o tradiție prin care oamenii speră că animalele lor vor fi ferite de boli, de blesteme, urmând ca în anul care tocmai a început să muncească sănătoși și cu mult spor.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!