Descoperă

Tradiții octombrie. Ce să facem în luna lui Brumărel pentru noroc

Tradiții octombrie. Ce să facem în luna lui Brumărel pentru noroc
Tradiții octombrie. Ce să facem în luna lui Brumărel pentru noroc

Octombrie, a doua lună de toamnă, este cunoscută și sub numele popular de Brumărel. Cele mai cunoscute tradiții ale acestei luni sunt cele religioase și cele legate de vreme.

În această lună, creștinii ortodocși sărbătoresc patru sărbători religioase importante, cu cruce roșie. Acestea sunt: Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie), Sfânta Cuvioasă Paraschiva (14 octombrie), Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (26 octombrie) şi Sfântul Dimitrie Basarabov (27 octombrie).

Tradiții și superstiții luna octombrie

Conform tradiției populare, dacă în luna octombrie este multă brumă și ninge, atunci luna ianuarie este călduroasă și blândă. Se spune că dacă frunzele copacilor cad devreme în această lună, atunci anul viitor va fi unul roditor, cu producție bogată.

Cele mai des întâlnite erau predicțiile legate de vreme. Oamenii erau atenți la culorile frunzelor din copaci.

„Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, susțin specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos.

Numele popular de Brumărel vine de la atenția deosebită pe care o acordau oamenii brumei care apărea, sau nu, în luna octombrie. Astfel, bruma era un indicator al prognozei meteo pentru luna ianuarie.

Un alt indicator era ploaia. Se spune că dacă la început de octombrie nu plouă mult, atunci iarna va fi grea și geroasă. Oamenii susțin că vremea din ziua Sfintei Parascheva, din 14 octombrie, se va repeta și în ziua Sfântului Dumitru, pe data de 26 octombrie.

Ciobanii aveau o tradiție specială în ziua de 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Dimineața mergeau să verifice modul în care s-au culcat oile. Astfel, se spune că dacă oile dorm în grămadă, atunci iarna va fi geroasă. Dacă, din contră, oile erau împrăștiate, atunci iarna va fi călduroasă.

Un alt semn de iarnă grea este recolta de nuci și gutui. Dacă aceasta este mare, atunci iarna va fi grea și geroasă.

Tradiții octombrie. Ce să facem în luna lui Brumărel pentru noroc

Ce tradiții trebuie să respecți pentru noroc

Una dintre cele mai importante zile ale lunii octombrie este Sfânta Parascheva, o zi de mare importanță religioasă. Astfel, în acea zi nu se lucrează și nu se consumă fructe sau legume în formă de cruce, asemenea nucilor.

Oamenii sunt îndemnați să țină post și să respecte tradițiile zilei pentru a avea parte de noroc și prosperitate.

În data de 18 octombrie se sărbătorește Ziua Lupului, numită popular și Lucinul, un eveniment care deschide Filipii de Toamnă.

Înainte de data de 25 octombrie, oamenii de la sate obișnuiau să pornească un foc mare, numit ”Focul lui Sâmedru”. Obiceiul era ca cei mici să sară acel foc pentru a avea un an plin de noroc și cu sănătate. Despre tinerii care săreau acel foc se spune că se vor căsători în anul ce vine.

După ce focul este aproape stins, fiecare om ia câte un tăciune și îl aruncă în grădină pentru viitoarea recoltă bogată.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă