Știri Agricole

Scumpire cafea: care sunt motivele și la ce prețuri ajunge băutura de dimineață a tuturor românilor

Scumpire cafea: care sunt motivele și la ce prețuri ajunge băutura de dimineață a tuturor românilor
Scumpire cafea: care sunt motivele și la ce prețuri ajunge băutura de dimineață a tuturor românilor

Se scumpește cafeaua. Țările mari producătoare de cafea au mari probleme, de aceea prețurile la băutura pe care o consumăm în fiecare dimineață vor urca mult.

Brazilia, Columbia, Burundi, Vietnam și multe alte țări se confruntă cu diverse probleme care duc la scăderea producției de cafea. Producție scăzută, prețuri mari.

De exemplu, în Brazilia, vremea a dat mari bătăi de cap agricultorilor. Vorbim despre peste 200.000 de hectare de cafea care au fost afectate de frig, o parte din ele fiind distruse complet.

Cel mai grav îngheţ din ultimele decenii din Brazilia a făcut ca preţul boabelor verzi de cafea să ajungă la cel mai înalt nivel din aproape şapte ani şi se aşteaptă ca preţul final să fie transferat la consumatori, atunci când cumpără boabe prăjite sau cafea măcinată în supermarketuri. Cafeaua Arabica şi-a dublat preţul în ultimele 12 luni la bursa ICE din SUA, în timp ce culturile din Brazilia se usucă din cauza unei perioade extrem de grave de secetă. Amploarea daunelor nu a fost complet evaluată, dar în zonele în care arborii de cafea nu au supravieţuit ar putea dura până la şapte ani pentru ca producţia să se recupereze complet.

Columbia se confruntă mai degrabă cu probleme socio-politice, cafeaua scumpinduse din cauza protestelor și climatului politic instabil. Au crescut taxele așa că oamenii au blocat granițele și porturile.

Datele Biroului pentru Statistica Muncii din SUA au indicat că preţurile medii ale cafelei măcinate au crescut la un vârf de 4,75 dolari pe kilogram în aprilie, în creştere cu 8,1% faţă de un an mai devreme şi la cel mai înalt nivel din iulie 2015. În Brazilia, cea mai mare ţară consumatoare din lume după Statele Unite, preţurile la cafea prăjită şi măcinată au crescut cu 3,4% în iunie, potrivit biroului de statistici IBGE.

Un român consumă în medie 2,3 kilograme de cafea pe an. Ne situăm undeva în josul topului european în ceea ce privește consumul de cafea. Cu toate acestea, scumpirea de la nivel global ne va afecta și pe noi.

Creșterea prețurilor este rezultatul direct al nivelului scăzut de producţie şi al cererii din unele ţări

Creşterea preţurilor la cafea va duce şi la majorarea costului unui coş de cumpărături, după ce cresc preţurile la articole precum pâinea, uleiul şi zahărul. Un indice al Agenţiei pentru alimente a Naţiunilor Unite arăta în iulie o majorare de preţuri de 31% de la un an la altul, într-un moment în care mulţi consumatori au probleme financiare majore din cauza pandemiei.

În plus, întreruperile suferite de pieţe şi pe lanţurile de aprovizionare, au generat preţuri mai mari. Şi schimbările climatice au avut un cuvânt de spus.

„Observăm ce se întâmplă pe piaţa cafelei, de exemplu, în Brazilia. Această ţară nu mai poate produce, din cauza ploii, atât de multă cafea cât dorim noi să consumăm. Ceea ce înseamnă că preţul cafelei va creşte cu până la 30%. Avem şi incendiile din California, care distrug multe ferme”, a spus Phil Lempert, specialist în alimentaţie.

Totuşi, unele industrii s-ar putea bucura de o revenire puternică. ONU estimează pentru anul acesta o producţie record de cereale care ar putea duce la o scădere ulterioară a preţurilor.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.