Descoperă

Când pică Sâmbăta Morţilor în 2021. Moşii de toamnă, ce tradiții se respectă

Când pică Sâmbăta Morţilor în 2021. Moşii de toamnă, ce tradiții se respectă
Când pică Sâmbăta Morţilor în 2021. Moşii de toamnă, ce tradiții se respectă

Moșii de Toamnă au loc sâmbătă, 30 octombrie 2021. În această zi, numită şi Sâmbăta Morţilor sau Ziua Morţilor, este bine să mergem la biserică cu colivă şi pomană pentru a fi sfiinţite.

Moşii de toamnă 2021 sau Sâmbăta Morţilor 2021 reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru români. Multă lume se întreabă când sunt Moşii de toamnă 2021 şi ce este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor.

De Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este bine să dai de pomană colaci și colivă și să te rogi pentru cei dragi trecuți la cele veșnice. Vezi când sunt Moșii de toamnă 2021 și ce tradiții și obiceiuri se respectă.

Moşii de toamnă 2021 sau Ziua Morţilor: In acest an, in Biserica Ortodoxa, pomenirea tuturor celor trecuti la cele vesnice, slujba cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de toamna are loc pe 30 octombrie 2021, conform crestinortodox.ro. E o zi de pomenire inainte de inceperea Postului Nasterii Domnului (15 noiembrie). In aceasta sambata, ne rugam ca si cei adormiti intru Domnul sa primeasca harul pe care noi il dobandim la sarbatoarea Nasterii Domnului.

De obicei, Moşii de toamnă pică în prima sâmbătă a lunii noiembrie, însă în acest an Sâmbăta Morţilor are loc mai devreme

În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți.

Pentru că este o omenire a celor adormiți, în Ziua Morților sau de Moşii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate.

Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânar. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.

Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.

Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

“În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescura şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire. Noi ortodocşii ne rugăm pentru că avem credinţă că prin rugăciunile noastre, sufletul celui adormit va ajunge la Judecată universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup”, a spus părintele Paul Tudorache, preot în parohia “Sfântă Cuvioasa Parascheva” din Călăraşi.

Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.

De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă