Ministrul Muncii, Marius Budăi, a discutat despre efectele negative pe care le are acceptarea salariului minim pe economie de către români, pe termen lung. Acesta a pus problema pensiilor minime pe care le vor primi angajații cu salariu minim pe economie, prin a sublinia că nu va mai exista nicio variantă pentru a mări suma primită.
Ministrul susține că totul se va întoarce împotriva lor
Ministrul a susținut, în cadrul emisiunii În faţa naţiunii de la Antena 3, că această situație se va întoarce împotriva lor și nu se va mai putea schimba nimic atunci când vor ieși la pensie.
„Pentru bugetari le spun că am dat o majorare care s-a dat în primele luni ale anului şi, la fel ca şi la pensii, sunt în atenţia noastră, dar să nu uităm şi de diferențele de salarizare de la privat la stat şi să creăm totuși un echilibru. De altfel, legea salarizării a fost cuprinsă în PNRR.
La privat aş face un apel. Eu Marius Budăi am convingerea că din cei 1.6 milioane de salariați cu salariu minim, nu toți au venituri la nivelul salariului minim.
Mulţi dintre ei acceptă să ia 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână. Se va întoarce împotriva lor în momentul în care vor ajunge la pensie. Vor vedea că acea contribuție pentru pensie s-a plătit la cei doi lei nu la 5 lei.
Cum vin şi acum şi se plâng că au lucrat 20-30 de ani şi au pensia minimă. Şi când te uiți în carnetul lor de muncă fie că au fost obligați de mediul privat să lucreze cu 3 ore, 4 ore sau în cel mai bun caz cu 8 ore la salariul minim, susține Ministrul, conform Antena3.ro.
Ministrul Muncii face apel la mediul privat pentru a mări salariile
Ministrul Muncii atrage atenția angajatorilor din mediul privat, susținând că aceștia nu le plătesc oamenilor salariul integral pe cartea de muncă.
„Dacă se vor ancora în această situaţie şi vor rămâne în această situaţie vor rămâne cu pensia minimă şi nu putem face nimic aici. Dacă merg inspectorii de muncă în control ăsta este salariul.
Fac un apel al mediul privat să se aplece cu mare atenție asupra resursei umane pentru că noi deja suntem într-un deficit foarte mare de forță de muncă şi mai ales de forță de muncă calificată”, a declarat ministrul Muncii pentru sursa citată.
Salariul minim brut în România este de 2.550 lei pe lună
Începând cu luna ianuarie a anului în curs, salariul minim brut pe economie în România este de 2.550 de lei pe lună, conform Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Pentru această sumă, angajatul primește în mână suma de 1524 de lei, în timp ce angajatorul mai plătește la stat o diferență de 1.083, ajungând la un total pentru salariul complet de 2607 lei.
Creșterea salariului minim pe economie în anul 2022, față de anul precedent, este de 10,9%. În anul 2021, 1.290.000 de salariați primeau salariul minim brut garantat în plată de 2.300 lei, respectiv de 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevedea nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare un număr de circa, conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii.
Așadar, erau încadrați la salariul minim aproximativ 22,9% din numărul total de salariați activi – 5.670.000, majoritatea angajați la firmele private.
În 2021, 40% din salariu a fost reprezentat de contribuțiile sociale, dintre care 25% din salariul brut către CAS (contribuția pentru pensie), 10% din salariul brut către CASS (contribuția pentru sănătate) și 2,25% din salariul brut pentru CAM (contribuția asiguratorie pentru muncă). De asemenea, angajatul mai pierde 10% pe impozitul pe venit.