Descoperă

S-a stabilit noua formulă de calcul a valorii punctului de pensii. Ministrul Muncii anunță: „Nu va mai fi niciun român cu pensie sub 1.000 de lei”

S-a stabilit noua formulă de calcul a valorii punctului de pensii. Ministrul Muncii anunță: „Nu va mai fi niciun român cu pensie sub 1.000 de lei”
S-a stabilit noua formulă de calcul a valorii punctului de pensii. Ministrul Muncii anunță: „Nu va mai fi niciun român cu pensie sub 1.000 de lei”

Miercuri, 8 decembrie, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat noua formulă de calcul a creşterii pensiilor, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Acesta a completat spunând că majorarea se va face în două etape.

Pensia minimă şi indemnizaţiile sociale se vor majora de la 800 la 1.000 de lei

Ministrul Muncii a arătat cum vor putea pensionarii să își calculeze pensia în anul următor.

„Se calculează numărul de puncte de pensie, se înmulţeşte cu valoarea nouă a punctului de pensie şi se află noul cuantum al pensiilor”, a declarat Marius Budăi pentru Antena 3.

Astfel, pensia minimă și indemnizațiile sociale se vor mări de la suma de 800 de lei la suma de 1000 de lei. O altă informație importantă pe care a discutat-o Ministrul Muncii, a fost legată de valoarea punctului de pensii.

S-a stabilit noua formulă de calcul a valorii punctului de pensii. Ministrul Muncii anunță: „Nu va mai fi niciun român cu pensie sub 1.000 de lei”

Punctul e pensie se va mări la de la 1.442 de lei la de 1.586 de lei

Conform ministrului, punctul de pensie va creşte de la 1.442 de lei la de 1.586 de lei, iar pensia se va calcula în funcție de acesta. Scopul principal al noilor calcule este ca nimeni să nu aibă o pensie mai mică de 1.000 de lei.

Astfel, dacă nici după noile calcule nu se ajunge la această sumă, atunci se va completa automat.

„Avem două etape în creşterea pensiilor: începem cu creşterea pensiei minime, cu indemnizaţiile sociale şi acestea se majorează de la 800 de lei la 1.000 de lei. Toţi cetăţenii care au între 800 şi 1.000 de lei şi 1.000 de lei pensia li se aplică noua valoare a punctului de pensie. Adică, de la 1.442 de lei la valoarea de 1.586 de lei.
Se calculează noul cuantum. Dacă acel nou cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei se completează, deci, nu va mai fi niciun cetăţean în România care să aibă o pensie sub 1.000 de lei.
Pentru ceilalţi se calculează numărul de puncte de pensie, se înmulţeşte cu valoarea nouă a punctului de pensie de 1.586 de lei şi se află noul cuantum al pensiilor, asta începând cu 1 ianuarie 2022. Noi deja avem actul normativ pregătit, îl ducem la avizare şi apoi îl aprobăm”, a comunicat ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru sursa citată.

Majorarea punctului de pensie se efectuează, conform  OUG 8/2021, din februarie, calculând rata medie anuală a inflaţiei, la care se va adăuga cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  14 Comments

  1. Domnule ministru eu am o mica neintelegere ,va rog sa ma lamuriti,am inteles ca de la anul toata lumea pensionarilor vor primi in plus 10% ,asta e un lucru bun ,dar vedeti dumeavoastra caca la noi sau scumpit toate ,si daca le adumi ajungi cu modestie la 12% ca cheltuieli ,astea toate raportat la ce avem ,dupa cum inteleg eu lucrurile ,era foarte bine ca procentele sa fie ca venituri 13% si cheltuieli 12% atunci intelegeam o marire ,altfel e o piersere se 2 % ,va rog convingetima ca logica mea e gresita ,cu respect sus numitul

  2. Ce act de bravura faceti cei care nu au muncit nici macar o zi au 1000 de lei si eu care am muncit aproape 40 de ani am 1319 fara nici macar o zi intrerupere.de ce nu sa spus in timpul celor 40 se ani ca trebuie sa contribui mai mult ,dar totusi am contribuit mai mult decat cei care nu au muncit cu carte de munca deloc. Nu este cinstit sa schimbi regulile in timpul jocului.Atata timp cat nu sa stiut ca vine legea asta cu contributivitate de unde era sa stim ca se trzeste Boc in 2011 cu legea 263 . din 2010. Bine ca au altii pensii speciale nemeritate de sute de mii pt aia sant bani.

  3. De ce sunt numiți pensionari cei ce nu au contribuit la fondul de pensii. Să li se atribuie ajutor social, dar nu din fondul de pensii ci din alte fonduri, de ajutor social.

  4. Este corect asa? un om care nu a contribuit sa primeasca 1000 lei si altul care a muncit 43 de ani cu contributie sa aiba o pensie de 1700 lei?

   1. Asa este, plus ca în 2013 s-a redus indicele de corecție de la 1,17 la 1,06,care ne-a afectat f mult fata de cei care în 2020,2021 au indice de corecție de 1,41.rezultand diferențe mari între pensii cu același punctaj… Rog d-l Ministru Budai sa remedieze aceste inechitati…

  5. De acord ca trebuie mărite toate tipurile de pensii, dar pentru cei care au muncit și contribuit zeci de ani porniți de la pragul pensiei sociale. Asa punctul de pensie ar avea o valoare. Calcul simplu se adaugă punctul de pensie la cea sociala. Astfel poate fi diferențiată și respectata munca.

  6. Faptul ca ,
   celor care n -au muncit le da 1000 lei,iar eu care am 40 de ani vechime și am 1527 lei,ii încurajează pe unii sa nu mai muncească ca au ajutorul social asigurat adica 1000 lei . Tot sa lenevești în România!!!

  7. Dacă cei care nu au contribuit le faceți pensia 1000 ,noi care am contribuit 40 ani ,
   și am ești cu o pensie de 175o ,e drept ca bugetar cu ore peste program și cu amenințarea ca aștepta 100 la poartă Nu mii se pare corect, ar trebuie sa avem și noi pe fiecărei 10 ani 1000 pt40 4000 ,etc PS Nu am nimica cu cei care nu au contribuit ,doar vrea sa fie dreptatea

  8. Ce se intampla cu pensionarii,carorare le scade pensie,datorita impozitarii CASS 10%?????????????????

  9. O mare bataie de joc la adresa celor ce au stagiul complet de cotizare. Cum naiba sa dai mai mult celui care nu stie cum este sa.i sune ceasul dimineata sa plece la munca???

  10. NU ESTE CORECT. CUM SA MARITI ASA MULT LA CEI CARE NU AU MUNCIT? DACA NU AU MUNCIT SA NU MANANCE, SAU SA MANANCE CAT LE AJUNGE. PENSIILE TREBUIE MARITE LA FEL LA TOATA LUMEA. CE ESTE INDEMNIZATIE SOCIALA? DE CE O PLATITI DIN FONDUL DE PENSII? EU AM CONTRIBUIT 47 DE ANI ASA CA SUNT FOARTE SUPARATA.

  11. D-l ministru,in locul acelor tichete de calatorie pe tren,pe care nu le foloseste nimeni,ar fi bine sa se dea bonuri de masa,ma refer la pensionari

  12. D-l ministru,
   eu nu merg cu trenul niciodata , ca mine sunt multi pensionari care nu folosesc tichetele de calatorie . eu pierd aceasta suma inscrisa pe tichet.
   Daca tot mi-a fost destinata valoarea aceasta ea ar trebui sa ma ajute cumva!

   Va cer sa aveti in vedere acest lucru: in locul tichetelor de calatorie pe tren (pe care nu le foloseste nimeni) sa poata fi transformate in bonuri de masa, ma refer la pensionari care vor acest lucru, optional ! ca mine sunt pe putin 2 milioane de batrani interesati!
   daca valoarea exista si e destinata fiecarui pensionar, de ce nu ne ajutati transformandu-i in bani care ne ajuta fizic .

  13. Dl.ministru va rog sa luati în considerare doleanțele pensionarilor în legatura cu tichetele de calarorie si transformatile în tichete de masa.Așa ati ajuta mai mult deoarece le-am putea valorifica,ca de calatorit si-asa nu mai calatorește nimeni.

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  More in Descoperă