Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a descoperit, într-o vizită recentă la Casa de Pensii Județeană Suceava, un agricultor care avea pensia de 591 de lei după 29 de ani de muncă. Ministrul a fost afectat de această situație care, din păcate, nu este nici pe departe un caz izolat. Astfel, pensionarii agricultori din România, ajung, după o viață de muncă, în pragul sărăciei.
10.000 de dosare de pensii în poziții similare
Ministrul Muncii a menționat pe pagina personală de Facebook faptul că fermierul cu pensia de 591 de lei nu este singurul pensionar aflat în această situație.
„După 29 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei, la care statul adaugă diferenţa de până la 800 lei cât este pensia socială. Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor pe care l-am avut astăzi în mână la Casa Judeţeană de Pensii Suceava”, a declarat Raluca Turcan.
Ministrul a declarat că există 10.000 de dosare de pensii care necesită introducerea într-un sistem electronic de date pentru a funcționa la un nivel mai performant.
„Evident, un dosar cu şină vechi de aproape 30 de ani, cu documentele scrise de mână şi foi îngălbenite. Sunt alte 10.000 de dosare similare de agricultori ce trebuie evaluate şi introduse în sistem electronic, aici, la casa de pensii din Suceava”, a completat Raluca Turcan.
Diferența dintre o pensie specială și pensia unui fermier care a muncit în agricultură timp de zeci de ani este colosală. Așadar, o pensie specială poate ajunge la suma minină de 4.930 de lei, în timp ce o pensie medie pentru agricultori ajunge doar la 672 lei.
„La nivel naţional, pensia medie pentru limita de vârstă la agricultori este de 672 lei şi sunt aproape 250.000 de astfel de pensionari. Pe de alte parte, pe legi speciale, cea mai mică pensie medie este de 4.930 lei, iar cea mai mare pensie medie este de 19.800 lei. Cifre care, puse unele lângă altele, ne fac să apăsăm şi mai mult pe acceleraţie când e vorba de reforma sistemului public de pensii”, a declarat Ministrul.
Majorarea pensiilor s-a amânat din 2021 în 2023 și 2024
Pe data de 1 septembrie 2021, punctul de pensie urma să fie de 1875 de lei, însă, în luna februarie a anului curent s-a dat o Ordonanță de Urgență prin care s-a declarat că punctul de pensie va ajunge la această sumă de-abia pe 1 septembrie 2023.
Așadar, legea pensiilor, adoptată în 2019, va fi aplicată de-abia în 2023, adică doi ani mai târziu decât fusese prevăzută inițial. Conform Prim-ministrului Florin Cîțu, majorarea pensiilor din 2020 a fost deja un efort financiar de 8 miliarde de lei.
Legea Nr. 156 din 14-10-1998 privind sistemul public de pensii reglementează că „pentru persoanele angajate în sectorul agrar în baza contractului individual de muncă, perioada de activitate cu caracter sezonier se include în stagiul de cotizare, considerîndu-se un an de cotizare, cu condiţia ca suma anuală a contribuţiilor să nu fie mai mică decît suma anuală a contribuţiilor calculate din salariul minim pe ţară stabilit de legislaţie”.