APIA

Ministrul Agriculturii cere schimbarea urgentă pentru Legea Arendei: „Este total ilegal să primească și arenda și subvențiile APIA”

Ministrul Agriculturii cere schimbarea urgentă pentru Legea Arendei „Este total ilegal să primească și arenda și subvențiile APIA”
APIA, Adrian Oros

Adrian Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a susținut într-o conferință de presă că Legea Arendei trebuie corectată de urgență. Acesta consideră că este nedrept ca proprietarii de pământuri să primească subvenții APIA. Adrian Oros nu mai dorește ca proprietarii de teren care nu muncesc pământul să aibă parte de ajutor APIA.

Conform ministrului, această stipulare a legii este ilegală și trebuie schimbată de urgență

”Banii din subvenții trebuie să ajungă doar la cei care lucrează pământul. Proprietarii de terenuri care nu lucrează pământul încasează și arenda și subvențiile de la APIA.

Am rămas neplăcut surprins să aflu că asta se petrece în aproape toate zonele din țară și într-un procent îngrijorător. Este total ilegal, să primească și arenda și subvențiile. Acest lucru trebuie să-l corectăm urgent”, comunică Adrian Oros.

De asemenea, Adrian Oros susține că înțelege faptul că schimbarea îi va deranja pe proprietrii care încasau subvențiile în mod abuziv. Acesta continuă prin a comunica nedreptatea legată de cei care primesc atât bani pe arendă, cât și de la APIA:

”Sigur, o să-i supărăm pe unii proprietari de terenuri care s-au învățat, în ultimii ani, să primească și subvențiile, total ilegal, depunîndu-și cererea de plată unică la APIA, dar, în același timp, să primească și o arendă de la cel care lucrează pământul. Acest lucru va trebui să-l corectăm”, a mai subliniat șeful MADR.

Subiectul beneficiarilor subvențiilor APIA, în discuție de mai mulți ani

Întrebarea legată de beneficiarul subvențiilor APIA nu este un subiect nou. Încă de la începutul anului trecut, mai mulți fermieri au vorbit liber despre această problemă. Aceștia au susținut că proprietarii au refuzat să mai dea terenul în arendă atunci când au aflat că nu vor lua subvențiile.

În 2019, au existat personalități politice care nu au dorit să se implice în această neînțelegere. Vocile politice au susținut că trebuie să existe o înțelegere între proprietar și arendaș, deși mulți propritari au susținut din start că nu vor mai închiria, dacă nu vor fi beneficiarii subvențiilor APIA.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    1 Comment

    1. Asa au aparut marii investitori din agricultura. La o suprafata de 20-30 ha cu o subventie de mimin 150 euro/ha, rezulta ca in fiecare an, latifundiarul obtine un 1/2 ha de teren gratis…30 hax 150 ero/ha = 4500 euro.

    Comments are closed.

    More in APIA