Florile în ghivece pot fi afectate de musculițele negre. Una dintre cele mai frecvente cauze ale apariției musculițelor este legată de pământul care s-a folosit la transplantarea florilor. Acesta putea fi deja contaminat cu ouă și larve. Desigur, cel mai adesea, apariția acestor musculițe este cauzată de solul mult prea umed care favorizează transformarea ouălor în larve.
Metode naturale de înlăturare
Înainte de a folosi produse chimice, puteți apela la câteva metode naturale de combatere a musculițelor. Aceste metode sunt puțin costisitoare și nu necesită decât produse pe care le regăsim deja în casă. Este de preferat să începem prin a reduce cantitatea de apă pe care o folosim. Un sol umed favorizează apariția musculițelor.
Un alt pas este înlăturarea stratului de la suprafață de pământ din ghiveci, fiind locul în care se află larvele. Acest strat trebuie aruncat și nu se poate refolosi. În plus, în acest fel, veți înlătura și următoarea generație de musculițe. Pentru a împiedica larvele să ajungă la starea de maturitate, vă puteți folosi de nisip de granulație mare sau chiar de pietriș mărunt. Astfel, pământul nu va mai fi atât de umed.
O altă metodă foarte simplă este utilizarea unui amestec din oțet de mere și săpun lichid. În acest fel, veți crea o capcană prin care puteți prinde musculițele mature care se plimbă în jurul ghivecelor. Într-un pahar de plastic, puneți oțet de mere și amestecați-l cu săpun lichid. Apoi, acoperiți paharul cu folie de plastic și faceți câteva găurele mici în folie. În momentul în care musculițele vor fi prinse în pahar, vor muri.
Mai puteți face o capcană cu ajutorul căreia să prindeți musculițe, folosindu-vă de un carton sau de o foaie de culoare gălbuie sau maro. Pe foaie (vă puteți folosi de un post-it), ungeți un strat subțire de miere și apoi puneți capcana în ghivece.
Uleiurile esențiale sunt benefice îndepărtării musculițelor
Pentru a scăpa de musculițe, vă puteți ajuta de uleiurile esențiale. Cele mai optime uleiuri sunt cele de geraniu, de arbore de ceai și de cimbru. Acestea sunt foarte bune și pentru prevenție, așa că puteți să udați plantele o dată la 2 săptămâni cu un amestec din 3 picături de ulei și un litru de apă. În cazul în care musculițele și-au făcut deja apariția, atunci udați plantele de două ori pe săptămână cu amestecul de apă și ulei.
Un alt mod de a scăpa de dăunători este utilizarea bețelor de chibrituri. Puneți câte 4-6 chibrituri în fiecare ghiveci cu gămălia în jos și nu uitați să le schimbați la două zile.
Usturoiul este, de asemenea, un bun aliat împotriva musculițelor. Pregătiți o infuzie formată din o căpățână de usturoi, dată prin răzătoarea mică, și jumătate de litru de apă fiartă. Lăsați amestecul la infuzat pentru câteva ore, urmând să stropiți planta, folosind această soluție. Pulpa acesteia se poate amesteca alături de primul strat de sol.