Noua posibilitate implementată de APIA privind eliberarea de adeverințe-punte care permit acordarea de credite, pe baza ”garanțiilor” viitoarelor subvenții, a fost bine primită de către producătorii agricoli, urmând ca aceștia să-și primească banii începând cu data de 18 octombrie 2021.
Au fost eliberate peste 20.000 de adeverințe
Adrian Pintea, directorul general al APIA, a declarat, în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri 2021, organizat miercuri, 30 iunie, de către Asociația Forța Fermierilor că ”peste 20.000 de adeverințe au fost eliberate de APIA și am avut un feedback bun față de fermierii noștri”, conform agrointel.ro.
Sunt eligibili pentru eliberarea acestor adeverințe, beneficiarii următoarelor scheme și măsuri implementate de Agenție în cadrul Campaniei 2021:
Schemele de plăți directe:
- schema de plată unică pe suprafață (SAPS)
- plata redistributivă
- plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire)
Măsurile de mediu şi climă:
- Măsura 10 – Agromediu și climă
- Măsura 11 – Agricultură ecologică
- Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale)
La data emiterii adeverinței, se confirmă:
- suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției;
- că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenției;
- că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
Bilanțul schemelor noi pentru ajutoarele de minimis, sectorul vegetal
Adrian Pintea, directorul general APIA, a prezentat un un bilanț al schemelor noi din acest an pentru care se acordă subvenții sub formă de ajutoare de minimis, pentru sectorul vegetal, în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri organizat de Asociația Forța Fermierilor.
”Un program pentru care s-a încheiat depunerea cererilor este cel de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021, reglementat prin HG nr. 652/2021.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021, pentru susținerea producției la următoarele plante aromatice: busuioc, cimbru, coriandru, fenicul, muștar. Cererile de înscriere în Program, însoțite de documentele obligatorii s-au depus la APIA până la 30 iunie și avem un număr de 81 cereri depuse până la finalul campaniei, pentru o suprafață de 1.899 de hectare”, a comunicat Adrian Pintea, conform sursei citate.
De asemenea, APIA mai sprijină producția de legume în spații protejate pentru anul 2021 – reglementat prin H.G. nr. 651/2021.
”Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate, respectiv: ardei gras și/sau ardei lung, castraveți, tomate, vinete. Cererile de înscriere în program, însoțite de documentele obligatorii se depun la APIA până la 20 iulie, inclusiv.
Cuantumul ajutorului de minimis este de 2.000 de euro, și se acordă în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8725 lei pentru un euro. Până la 30 iunie avem depuse 311 cereri pentru o suprafață de 399.250 mp”, a completat directorul APIA.
Adrian Pintea a punctat temele de mai sus în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri organizat de Asociația Forța Fermierilor care a avut loc pe data de 30 iunie 2021.