Producția unei legume foarte consumată în România s-a înjumătățit în ultima perioadă, iar specialiștii trag un semnal de alarmă. Conform acestora, pe viitor, leguma ar putea fi pe cale de dispariție în România.
Fermierii au renunțat să cultive această legumă
Este vorba despre fasole, un produs des folosit în preparatele tradiționale din țara noastră. Datele Institutului Național de Statistică (INS) au arătat că, în urmă cu zece ani, producția de fasole era de 21 de milioane de tone.
Totuși, în ultima vreme, fermierii au renunțat să mai cultive fasolea, fiind descurajați de lipsa ajutorului din partea statului, de lipsa angajaților și de găurile financiare produse de cultura de fasole.
Oamenii și-au exprimat nemulțumirile legate de lipsa subvențiilor de la stat pentru producătorii care nu procesează fasolea, ci vând recolta propriu-zisă.
De asemenea, fermierii nu dețin destul personal care să acopere munca necesară și nici nu au bani pentru a investi în procurarea utilajelor agricole atât de necesare.
„Până acum cinci ani cultivam 70, 80, 60 de ari. Acum am redus 15 ari pe câmp, solarii maximum 10 ari. La piață ești la discreția comercianților care aduc din toate părțile fasole ieftină. La fasolea boabă apare din China la un preț… Nu știu cum pot scoate la prețul asta, 6-7 lei. 5 lei kilogramul. La noi, fasolea uscată sub 12 lei e pagubă”, a comunicat agricultorul Mircea Cotuți pentru Știrile PRO TV.
Congelarea fasolei, un proces care asigură produse de calitate și în perioada iernii
Pentru a păstra nutrienții fasolei, specialiștii recomandă ca aceasta să fie congelată. Deși există și varianta conservelor, fasolea congelată este mult mai sănătoasă.
Oamenii de știință avertizează că fasolea cumpărată de la supermarketuri din perioada sezonului rece poate fi injectată cu substanțe chimice dăunătoare organismului uman atunci când sunt consumate pe termen lung.
Așadar, prin congelare, nutrienții se păstrează, iar bacteriile sunt ținute la distanță. Multe dintre legumele și fructele proaspete pot fi congelate. Printre acestea, regăsim: porumbul, broccoliul, fasolea verde, conopida, spanacul, morcovul, afinele, coacăzele, piersicile, cireșele și vișinele.
În schimb, produsele care nu rezistă la temperaturile scăzute sunt cartofii, merele, perele și gutuile.