Legumele pot fi depozitate pe timpul iernii în diferite moduri. Unele dintre ele pot fi congelate, altele se conservă în borcane, însă există și legume care pot fi păstrate în stare crudă timp de mai multe luni. Printre acestea din urmă se regăsesc și morcovii și cartofii, legume indispensabile în bucătăria românească.
Depozitarea cartofilor în sezonul rece
Pentru o depozitare corectă a cartofilor în timpul iernii, trebuie să avem grijă la câteva aspecte foarte importante, legate de temperatură, lumină și nivelul de umiditate.
Temperatura optimă este cuprinsă între 2 și 4 grade Celsius, păstrându-și astfel gustul și forma. La temperaturi de peste 7 grade Celsius, cartofii vor germina, iar la temperaturi de 0 grade Celsius cartofii vor deveni mai dulci din cauza amidonului care se transformă în zahăr. Atunci când temperatura este sub 0 grade, cartofii îngheață.
Nivelul de umiditate optim este de 70-85% pentru depozitarea legumelor. Un grad mai înalt de umiditate va duce la mucegai, degradare și boli, iar un grad mai scăzut la înmuiarea acestora.
Lumina din camera în care vor fi depozitați cartofii este un factor foarte important. Camera trebuie să fie neapărat întunecoasă, alminteri cartofii se vor înverzi și pot deveni toxici.
Cât timp pot fi păstrați cartofii
Cartofii timpurii pot fi păstrați pentru maxim trei luni, iar cei maturați târziu pot fi depozitați mult mai mult timp, însă perioada exactă depinde și de alți factori.
De exemplu, atunci când, pe lângă cartofi, adăugați și frunze sau plante care conțin substanțe bactericide, timpul de păstrare poate crește. Acestea pot fi frunze de rowan, soc, ferigă, tutun, pelin amar, usturoi pisat, ramuri de pin sau molid.
Cartofii trebuie supuși unui proces riguros de pregătire înainte de depozitare: aceștia trebuie să se usuce bine, pielea să se matureze, iar eventualele răni cauzate de recoltare trebuie vindecate.
Unul dintre cele mai importante aspecte este alegerea cartofilor potriviți pentru depozitare: doar cei uscați, fără boli și ușor curați, fără a-i spăla cu apă.
Cartofii pot fi depozitați în pivnițe, în cutii sau în pungi aerisite de pânză sau plasă, până la șase luni. Dacă temperatura pivniței crește, atunci ventilați încăperea. Dacă temperatura scade, atunci acoperiți cartofii.
În cazul în care nu aveți această opțiune, puteți îngropa cartofii în movile din grădină. Săpați o groapă cu adâncimea și lățimea de un metru, și așezați atât sub, cât și peste cartofi un strat de ramuri subțiri, inclusiv frunze și paie.
Depozitarea morcovilor în timpul iernii
Asemenea cartofilor, morcovii pentru depozitare trebuie aleși. Astfel, cei pentru păstrare trebuie să fie mari și fără boli, iar cei mici și deteriorați pot fi prelucrați.
Frunzele morcovilor trebuie rupte complet pentru a nu permite acestora să absoarbă toată umiditatea din legume și apoi să se usuce. Spălarea nu este obligatorie, existând o șansă să deteriorați morcovii în acest proces.
Morcovii prelucrați pot fi tocați și puși la congelator în pungi de plastic. Morcovii destinați depozitării se pun într-o cameră întunecoasă, însă bine aerisită, până sunt uscați foarte bine.
Morcovii pot fi depozitați în saci de rafie sau în cutii de lemn, sub un strat fie de nisip, de rumeguș sau de foi de ceapă. Unul dintre cele mai bune substraturi este cel format din nisip și cenușă, în cantități egale. Astfel, morcovii pot fi depozitați timp de șase luni.