Procesul de udare al tomatelor este foarte important, încă de la stadiul de răsaduri. Dacă este făcut corespunzător, atunci cultura va fi prosperă. În schimb, dacă nu se mențin regulile de bază, atunci cultura va avea de suferit. Tomatele au nevoie de lumina soarelui atunci când vine vorba despre tulpină, însă rădăcina are nevoie de umezeală și de răcoare.
Cum se udă răsadurile de roșii
Pentru început, răsadurile se udă la un nivel mediu, înainte de faza de transplantare. Acestea nu trebuie să se usuce, dar nici să fie udate în exces. Înainte de transplantare, de mutarea în spațiul definitiv, solul trebuie să fie udat în exces. În locul în care se va planta răsadul, este indicat să săpăm un mic șănțuleț unde apa să băltească o perioadă. Acest procedeu este necesar pentru a nu mai deranja răsadul după plantare timp de câteva zile.
După această perioadă, în care răsadul s-a acomodat la noul mediu, este important ca udare să se efectueze mai rar, însă din abundență. Acest lucru va împiedica apariţia bolilor micotice. Acestea apar în condiții de umiditate crescută. În plus, cu ajutorul acestei scheme, masa verde din jurul mugurilor florali nu se vor dezvolta excesiv.
Un alt factor de care specialiștii sugerează să ținem cont este stratul de mulci care va păstra umiditatea, însă va proteja răsadurile de buruieni. Un alt sfat important este destinat răsadurilor din sere sau solarii. Aceste spații trebuie aerisite constant, pentru a împiedica formarea condensului pe pereți și apariția bolilor micotice.
De asemenea, este foarte important să reținem că udarea se face la prima oră a dimineții, sau seara. Totuși, se recomandă udarea de seara. În acest fel, nu se va forma crustă la suprafață din cauza evaporării rapide cauzate de căldura de peste zi. În plus, în perioada dintre seară și dimineață, apa poate ajunge la timp la rădăcina răsadului.
Sfaturi importante de udare
Specialiștii recomandă ca apa cu care se udă tomatele să nu fie foarte rece, din contră, se recomandă utilizarea apei călâi. În plus, nu trebuie să permitem ca substratul să se usuce foarte tare. Astfel, vom împiedica procesul de crăpare al fructelor atunci când udăm după foarte mult timp. Din nou, stratul de mulci este cel care poate preveni acest lucru.
Graficul de udare al tomatelor
- în perioada de răsad: la 5-7 zile din abundență
- după perioada de acomodare de după transplantare: o dată la 5-7 zile, din abundență
- în perioada de legare rod (până la fructificare): o dată la 9-12 zile
- în perioada de coacere a fructelor: la 2 săptămâni
Este important să avem foarte mare grijă atunci când udăm. În primul rând, nu se udă frunzele, pentru a nu permide dezvoltarea manei și a fungilor. Cel mai indicat este sistemul de picurare pentru tomate care poate fi adaptat în funcție de nevoile plantei.
Pentru a verifica dacă procesul de udare a tomatelor este corect, trebuie acordată atenție „punctului de rouă”. Asta înseamnă să urmărim dacă s-au format pe marginile frunzelor picături de apă care nu se evaporă. În cazul în care aceste picături stagnează, atunci irigarea trebuie întreruptă pentru câteva zile.