De-a lungul anului sunt marcate mai multe evenimente astronomice importante. Printre acestea, se numără solstițiul de iarnă și cel de vară, asemenea echinocțiului de primăvară și de toamnă.
Ce semnificație are Echinocțiul de toamnă
Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, un cuvânt care, la rândul lui, este derivat din latină, din „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.
După echinocțiul de toamnă, ziua devine din ce în ce mai scurtă, iar noaptea mai lungă, până atunci când se va marca Solstițiul de iarnă, pe 21 decembrie 2022.
În momentul echinocțiului de toamnă, Soarele va răsări și va apune în punctele cardinale est și vest, astfel, ziua va fi egală cu noaptea, indiferent de latitudine, cu excepția zonelor polare: la polul nord începe lunga noapte polară, iar, la polul sud, soarele se va ivi deasupra orizontului timp de 6 luni.
Așadar, în 2022, echinocțiul de toamnă va avea loc pe data de 23 septembrie, la ora 4:04 (ora României). La o săptămână distanță, pe data de 30 octombrie, va avea loc și trecerea la ora de iarnă.
Când va avea loc Echinocțiul de toamnă în următorii ani
- 2023 – 23 septembrie, ora 09:50
- 2024 – 22 septembrie, ora 15:44
- 2025 – 22 septembrie, ora 21:19
- 2026 – 23 septembrie, ora 03:05
- 2027 – 23 septembrie, ora 09:02
- 2028 – 22 septembrie, ora 14:45
Ritualurile populare ale Echinicțiului de toamnă
Evenimentele astronomice au fost legate, de-a lungul timpului, de sărbătorile importante. Astfel, echinocțiul de toamnă este legat de Moșii de toamnă, sărbătoarea care va pica, în acest an, pe data de 5 noiembrie. Tradițiile și obiceiurile acestui eveniment sunt legate în special de vreme și de recolte.
Se spune că așa cum va fi vremea în ziua echinocțiului, așa va fi tot anul care urmează: dacă plouă dimineața, atunci primăvara care urmează va fi ploioasă, dacă este soare la amiază, atunci anul va fi roditor, însă dacă plouă la amiază, atunci va fi un an ploios.
Tradiția populară ne învață că în această zi se ofilesc toate florile și că acestea plâng din cauza venirii iernii, însă pot fi alinate și salvate atunci când sunt unse cu mir sfințit.
Prunele pe care le ducem la sfințit se păstrează pentru a vindeva rănile și bolile. Oamenii recoltează fructele de sezon precum merele, prunele, strugurii, nucile, gutuile și perele, lăsând câteva fructe în copac ca ofrandă.
Echinocțiul are o mare importanță în legătura omului cu natura, fiind puntea dintre lumină și întuneric, bine și rău. Ritualurile zilei erau importante încă de pe vremea păgânilor, atunci când se sărbătorea natura cu un ospăț din fructe și vin.