Moșii de toamnă pică, în 2022, pe data de 5 noiembrie, obiceiul fiind ca evenimentul să aibă loc în prima sâmbătă a lunii noiembrie. Ziua este una solemnă, un moment în care credincioșii se roagă pentru cei trecuți în neființă, dau de pomană sărmanilor în memoria acestora, tocmai de aceea sărbătoarea se mai numește și Sâmbăta Morților.

Moșii de iarnă se țin fie într-o zi de sâmbătă, fie într-o zi de duminică, marcând ziua în care Iisus a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad. În acest an, praznicul este marcat înaintea de începerea postului Nașterii Domnului care va începe pe data de 15 noiembrie și se va termina pe 24 decembrie.

Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților

Conform obiceiului românesc, pomana constă, în primul rând, în tradiționala colivă, desertul preparat cu boabe de grâu care semnifică învierea trupurilor celor adormiți. Bomboanele colorate, folosite pentru decorarea colivei, fac trimitere la faptele bune pe care le-a făcut defunctul.

De asemenea, pe lângă colivă, se mai sfințește și o sticlă de vin roșu și o pâine, pe lângă alimente alese de fiecare în parte. Credincioșii sunt așteptați la biserică, cu pachetele pregătie, cu un prosop, tămâie și cărbuni care se dau preotului la sfințit. Printre cele mai apreciate alimente sunt dulciurile, fructele și legumele.

După slujbă, credincioșii merg la mormintele celor dragi unde aprind o lumânare, depun flori și dau de pomană.

Tradiții și superstiții 

Marile sărbători sunt pline de tradiții și superstiții. În această zi, gospodinele nu au voie să dea cu mătura pentru a nu ridica praful în ochii răposaților și nici să arunce gunoiul pentru a nu ajunge în mâncarea celor trecuți în neființă.

În seara de Moși nu e bine să mergi noaptea singur pe stradă pentru că sufletele celor adormiți se întorc la morminte și așteaptă să ajungă la cer.

Superstiția spune că este bine să aprindem câte două lumânări la mormântul celor plecați dintre noi pentru a-i călăuzi spre lumină.

Rugăciune pentru sufletele celor adormiți

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței

Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă