Trucuri și sfaturi

Cum poți salva plantele și florile degerate

Cum poți salva plantele și florile degerate
plante, flori

Florile și plantele de grădină, în general, au nevoie de lumină și de căldură. Frigul este un dușman care nu iartă plantele. Un îngheț poate fi fatal pentru acestea, însă există soluții. Deși este indicat ca plantele să nu stea afară atunci când începe sezonul rece, tocmai pentru a preveni înghețul, iată ce trebuie să faci în cazul în care acestea au degerat.

Cu afectează înghețul planele și florile?

În momentul în care temperatura scade sub zero grade, apa din celulele plantelor va îngheța, ceea ce va duce la deteriorarea plantei prin deshidratare. Astfel, acestea se vor ofili. În cazul în care frunzele florilor au devenit translucide, atunci este clar că au înghețat. Chiar și plantele perene sunt afectate de înghețul pământului, pentru că nu mai au acces la apă.

Situația în care, după o noapte geroasă, soarele de a doua zi dezgheață plantele, este cea mai periculoasă. Peretele celular se rupe, afectând tulpina și frunzele plantei respective.

Tocmai de aceea, primul pas către salvarea unei plante degerate, și unul dintre cei mai importanți, este mutarea plantei într-un spațiu în care lumina soarelui nu o poate atinge. În cazul în care mutarea nu este posibilă, acestea trebuie acoperite cu o folie neagră.

Într-o seră, spre exemplu, plantele au șanse mari să-și revină, iar, în timp, vor avea și lăstari noi. Acest lucru este posibil doar în cazul în care mutarea a fost făcută rapid.

Plantelor care au degerat trebuie să li se taie tulpinile afectate și mutate într-un spațiu călduros. Din nou, dacă mutarea nu este posibilă, atunci tulpinile nu trebuie tăiate decât atunci când temperaturile nu mai au șanse să ajungă sub zero grade. În cazul plantelor lemnoase, scoarța desprinsă se taie și apoi se va regenera.

Cum se poate preveni înghețul plantelor?

O metodă foarte simplă de a preveni înghețul este folosirea unei huse anti îngheț. Husa se folosește doar în perioada nopții, pentru a permite, în timpul zilei, acces la lumina razelor soarelui.

Florile de pe balcon trebuie mutate în casă. Ghivecele de flori pot fi învelite cu materiale textile, ziare, saci de iută sau cânepă. De asemenea, ghivecele pot fi așezate unul lângă celălalt, în felul acesta florile își vor ține singure de cald.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *