Rețete

Rețetă de murături țărănești care rezistă întreaga iarnă. Pune neaparat acest ingredient

Suntem în plin sezon de pregătire a legumelor și a fructelor pentru iarnă. Aproape fiecare gospodină pregătește în această perioadă murături pentru iarnă. La butoi sau la borcan, murăturile sunt perfecte pentru friptură și alte preparate tradiționale.

Din nefericire, în multe cazuri, se întâmplă ca peste iarnă murăturile ajung să se înmoaie și să nu mai fie prea gustoase. Iată o rețetă de murături în saramură care se păstrează perfect până la primăvară.

Se pot folosi gogonele, castraveți, pepeni roșii și conopidă, precum și pere, mere sau gutui, după preferință.

Pentru savuroasele murături țărănești asortate la borcan vom avea nevoie de varză roșie, hrean, morcovi, conopidă, gogoșari, țelină, apă, sare, boabe de piper, boabe de muștar, crenguțe de cimbru, usturoi și foi de dafin.

După ce se spală foarte bine borcanele în care vom pune murăturile țărănești, se măsoară cantitatea de apă de care avem nevoie. Borcanele se vor umple cu apă, apoi vărsăm apa într-un vas mare. Se adaugă sare în apă, câte o lingură de sare la 1 l de apă, apoi se dă la foc mediu și se amestecă continuu până când se dizolvă sarea. Când este gata saramura, se lasă la răcit.

După aceea se așază legumele în straturi în borcane, iar printre straturi se intercalează usturoiul, cimbrul, boabele de piper și de muștar, apoi câte o foaie de dafin în fiecare borcan.

Cum se sterilizează borcanele. Trucuri care nu dau greș

La final, se pun câteva frunze de țelină deasupra, astfel încât legumele să stea bine presate în borcan. La final se toarnă saramura călduță peste legume, se pun capacele și se depozitează borcanele la loc uscat și răcoros. Saramura va fi tulbure timp de câteva săptămâni, când va începe procesul de fermentație, însă după ce saramura se limpezește, murăturile sunt bune de servit.

Cu siguranță vom obține cele mai bune murături țărănești, care își vor păstra savoarea chiar și pe timpul iernii. Dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta de odinioară a bunicii, la final ne vom încânta papilele gustative cu un adevărat deliciu culinar.

Murăturile țărănești la borcan făcute după rețeta tradițională sunt gustoase, aromate și pot fi păstrate mai mult timp în cămară, fiind servite alături de alte bucate savuroase. Pentru a obține niște murături delicioase, trebuie să ținem cont de câteva trucuri simple pentru un succes garantat.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete