Dulceața de nuci verzi este considerată o delicatesă, un desert cu tradiție care impresionează nu doar prin aromă, dar și prin apariția spectaculoasă. Deși rețeta este mai migăloasă decât în cazul altor dulcețuri, nu este greu de preparat.
Nucile verzi se culeg în luna iunie, atunci când substratul nu a ajuns maro. Dintr-un kilogram de nuci verzi, veți rămâne cu în jur de 500 de grame de dulceață.
Dulceață de nuci verzi – Ingrediente și Pregătire
Pentru această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- un kilogram de nuci verzi
- 2 plicuri de sare de lămâie (sau 5-6 lămâi)
- 500g zahăr
- 100ml apă
- un baton de vanilie sau scorțișoară sau zahăr vanilat
- jumătate de lămâie tăiată în rondele (opțional)
Nucile pătează mâinile, așa că este indicat să folosiți mănuși. Trebuie să le alegeți doar pe cele frumoase, tari care nu prezintă defecte. Acestea se spală în apă rece și se scurg bine.
Următorul pas este curățarea acestora de primele două straturi, având grijă să păstrăm cât mai mult din partea albă. Puneți nucile imediat după decojire într-un castron cu apă rece și un pliculeț de sare de lămâie sau trei lămâi pentru a nu permite nucilor să se înegrească.
Acestea vor oxida repede dacă stau prea mult în contact cu aerul, așa că trebuie să le pneți imediat în apă după ce le-ați curățat. Înțepați nucile cu un băț de frigăruie în mai multe locuri. Astfel, zeama din interiorul acestora se va scurge, iar siropul va ajunge până la miezul lor.
Spălați încă o dată nucile în apă rece și apoi cufundați-le din nou în apă cu sare de lămâie. Acestea vor sta timp de 12 ore la frigider, acoperite. După această perioadă, nucile se clătesc cu apă rece și se pun la fiert pentru a ne asigura că nu vor fi amare.
După ce apa ajunge la punctul de fierbere, mai țineți nucile timp de cinci minute, apoi clătiți-le din nou cu apă rece.
Dulceață de nuci verzi – Mod de preparare
Pentru a afla cantitatea de zahăr necesară pentru siropul dulceței, va fi nevoie să cântăriți rapid fructele și să folosiți aceeași cantitate de zahăr. Dacă vă rămân 500 de grame de fructe, de exemplu, veți folosiți 500 de grame de zahăr și 100ml apă.
Puneți zahărul, apa, zeamă de lămâie și păstaia de vanilie (sau zahărul vanilat) într-o cratiță și fierbeți până când siropul se îngroașă. Cea mai bună metodă de a afla dacă este gata este metoda farfuriei. Siropul trebuie să rămână tare pe farfurie.
Apoi, punem nucile și rondelele de lămâie în sirop, la foc mediu, până începe să fiarbă din nou. După momentul de fierbere, mai așteptăm zece minute, amestecând ocazional, cu grijă.
După această perioadă, cratița se acoperă cu o cârpă udă, până se răcește complet. Dacă siropul este prea lichid, atunci dulceața de nuci se fierbe din nou, pentru câteva minute.
După ce siropul a ajuns la consistența dorită, dulceața de nuci verzi se lasă iar la răcit, apoi se mută în borcane închise etanș.
Spor la gătit!