Trucuri și sfaturi

Înființarea unei livezi de nuci. Ghic complet pentru o plantație productivă

Înființarea unei livezi de nuci. Ghic complet pentru o plantație productivă
Înființarea unei livezi de nuci. Ghic complet pentru o plantație productivă

Nucii nu sunt pomi ușor de întreținut. Întemeierea unei livezi de nuci poate fi o lucrare costisitoare și de lungă durată. Totuși, executată corespunzător, poate deveni o afacere profitabilă.

Plantare nuci – factori de mediu

Nucii sunt copaci dificili din cauza conținutului substanței numită juglonă. Aceasta nu permite cultivarea altor plante în jurul copacilor, fiind eliberată în sol și afectând pe o rază cuprinsă între 25-60 de metri.

Astfel, terenul pe care se plantează nucii nu poate fi valorificat la cel mai mare potențial. Solul optim pentru livada de nuci este lutos-nisipos fertil, cu un pH cuprins între 6 și 6,5.

Temperatura medie anuală optimă este de 9-10 grade Celsius, iar cea minimă nu trebuie să depășească -25 de grade Celsius. Una dintre cele mai mari cerințe ale nucilor este umiditatea, nefiind rezistenți la secetă. Astfel, pomii necesită irigare în perioadele secetoase.

Perioada optimă de plantare

Cea mai potrivită perioadă de plantare este toamna, la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, însă nucii se pot planta și iarna dacă pământul nu a înghețat.

Specialiștii recomandă plantarea de toamnă datorită avantajului umidității crescute. Desigur, nucii se pot planta și primăvara, în lunile martie-aprilie, atunci când solul s-a dezghețat.

Distanța de plantare depinde de soiul nucului, Spre exemplu, soiurile mai puțin viguroase se plantează la distanțe de 6 metri între plante și 7 metri între rânduri. La soiurile viguroase, distanțele trebuie să fie de 9 metri între plante și 10 metri între rânduri.

Pregătirea solului

O lucrare a solului foarte importantă, înainte de plantarea nucilor, este arătura, la o adâncime de 50-60 de centimetri, cu ajutorul unui plug reversibil, un proces de desfundare.

Apoi, solul se ară la o adâncime normală, de 30 de centimetri, iar pământul se nivelează prin discuire, urmând pichetarea terenului în funcție de distanța stabilită în prealabil.

Înființarea unei livezi de nuci. Ghic complet pentru o plantație productivă

Plantarea nucilor

Nucii se pot planta fie prin puieți, fie prin semințe.

Plantarea prin puieți necesită încă o lucrare a solului, fiind vorba despre săparea gropilor, executată fie manual, fie mecanic, cu lungimea și lățimea minime de 60 de centimetri și adâncimea de cel putin 70 de centimetri.

Urmează fasonarea puieților, rădăcinele principale fiind scurtate la circa 30 de centimetri, iar cele secundare la 10 centimetri. Scopul acestei operațiuni este și de a elimina rădăcinile uscate, lovite sau mucegăite.

Urmează operațiunea de mocirlire, pentru a ajuta la vindecarea rănilor rezultate în urma fasonării. Pomii se pun în gropi, iar coletul trebuie să rămână la aproximativ 4 centimetri deasupra solului.

Rădăcina se acoperă cu pământ, fiind tasat ușor, cu piciorul, apoi se adaugă în jur de două găleți de apă, se mai adaugă pământ și se tasează iar. Ultimul pas este formarea unui mușuroi din pământul rămas, cu înălțimea de 30 de centimetri.

Pentru plantarea din semințe, alegeți doar nuci de calitate. Acestea se pun în apă, când coaja lor este încă verde. Dacă această coajă se îndepărtează ușor după ce a stat în apă, atunci soiul este de calitate.

Nucile trebuie păstrate într-un mediu rece și umed, la o temperatură de aproximativ 4 grade, timp de 3, 4 luni, până le va da un lăstar. Atunci nucile trebuie soase din acel mediu cu o săptămână înainte de plantare.

Semințele se introduc în găuri cu adâncimea de 5-7 centimetri, cu lăstarul în sus și acoperite cu pământ.

Întreținerea livezii

Prima operațiune după plantarea din toamnă este tăierea de primăvară, unde tulpina se taie la 30 de centimetri deasupra punctului de altoire, efectuată doar în cazul pomilor cu înalțime de cel putin 50 de centimetri.

Nucii vor avea nevoie de îngrășăminte minerale aplicate în sol, în primii patru ani. De asemenea, vor avea nevoie și de stimulatori de creștere aplicați pe frunze.

Întreținerea terenului constă în procesul de arare, fiind important să mențineți gradul de umiditate optim. În cazul lipsei un sistem de irigații, fiecare pom are nevoie de aproximativ 20-30 de litri de apă, în special în perioadele secetoase.

De asemenea, lăstarii care cresc din portaltoi trebuie tăiați, mai puțin cel din baza căruia se va dezvolta tulpina și încă doi-trei lăstari temporari care stimulează creșterea pomului.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.