Încă de la primele ore ale Învierii, în timpul slujbei, preotul le transmite creștinilor vorbele „Hristos a Înviat!”. Aceștia răspund cu „Adevărat a Înviat!”, obicei care este valabil timp de 40 de zile, tranformat în formă de salut. De asemenea, acestea sunt cuvintele ce se pomenesc în timpul ciocnirii ouălor de Paște.
Formularea „Hristos a Înviat!” este modul prin care creștinii își mărturisesc credința, prin recunoașterea biruinței lui Iisus asupra morții. Așa cum spune Sfânta Scriptură, Iisus a înviat „a treia zi după Scripturi”, iar acest salut susține cu tărie credința în Înviere. Prin răspunsul „Adevărat a Înviat!”, creștinii confirmă credința.
Ce perioadă se folosește salutul „Hristos a Înviat!”
Creștinii se vor folosi de acest salut timp de 40 de zile, așa cum au postit timp de 40 de zile. Așadar, perioada Postului Mare se termină, după 40 de zile, în ziua Învierii, urmând ca următoarele 40 de zile să se folosească această exprimare, până în Ziua Înălțării.
„Acest salut este o mărturisire de credinţă. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos”, declară Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.
Salutul „Hristos a Înviat!” este relevat de anul 33, atunci când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos au găsit mormântul gol. Sfânta Scriptură ne spune că Maria Magdalena L-a întâlnit pe Hristos, iar un înger le spune femeilor să nu-l mai caute pe Iisus printre cei morți. Preotul îi întâmpină pe creștinii care vin la Biserică folosind acest salut.
După 40 de zile de la Înviere se folosește salutul ”Hristos S-a Înălțat”
La 40 de zile de la Înviere, creștinii încep să folosească salutul ”Hristos S-a Înălțat”, schimbare marcată de Înălțarea Domnului, o sărbătoare veche creștină care cade întotdeauna într-o zi de joi, la fix 40 de zile de la Paște. În 2021, Înălțarea Domnului va fi sărbătorită pe data de 10 iunie.
Următoarea sărbătoare legată de Înviere este Duminica Rusaliilor, denumită și Duminica Pogorarii Duhului Sfânt sau Duminica Cincizecimii datorită faptului că se sărbătorește la cincizeci de zile de la Învierea Domnului.