Creștinii ortodocși obișnuiesc, conform tradiției, să vopsească în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, ouă. În cele 7 zile de dinaintea Învierii, creștinii se concentrează pe curățirea gospodăriei, dar și a sufletului, prin cele 40 de zile de post. Conform obiceiurilor religioase, oamenii își pregătesc casa și curtea pentru Învierea Domnului, iar, în Joia Mare, gospodinele se ocupă de vopsitul ouălor.
Ouăle roșii, alături de pască, sunt mâncărurile tradiționale legate de sărbătoarea Pascală. Există multe legende religioase care explică tradiția păstrată de mii de ani.
Ce simbolizează ouăle roșii
Înainte de venirea Mântuitorului, exista deja un obicei de a oferi cadou ouă colorate în perioada sărbătorilor, în special în perioada primăverii. Astfel, ouăle simbolizau regenerarea și purificarea, renașterea la viață.
Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale ouălor roșii este legat de legenda creștină conform căreia, Fecioara Maria, venită să-și vadă Fiul răstignit pe cruce, a pus, la picioarele acestuia, un coș cu ouă care s-au înroșit cu sângele Mântuitorului.
De asemenea, se spune că Fecioara Maria a plecat cu un coșuleț de ouă spre Pilat, sperând să-l înduplece să-i elibereze Fiul. Pe drum, aceasta s-a odihnit la umbra unui copac, iar, în acel moment, ouăle din coș s-au înroșit și Maria a știut că Iisus a murit.
Învățămintele creștin spun că în ziua în care Mântuitorul a murit, toate ouăle din lume s-au înroșit. Acesta este unul dintre motivele pentru care gospodinele înroșesc ouăle, cu scopul de a recunoaște patimile lui Iisus.
O altă legendă spune că fariseii au sărbătorit printr-un ospăț momentul răstignirii lui Iisus, unul dintre ei spunând: ”Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus”. Atunci, imediat ouăle s-au înroșit, iar cocoșul a început să bată din aripi.
O altă legende susține că pietrele cu care Iisus a fost bătut, s-au transformat în ouă roșii atunci când Mântuitorul le-a atins.
Ce reprezintă culoarea roșie
Tradiția ne învață că, în primul rând, ouăle de pe masa de Paște trebuie să fie roșii, reprezentând sângele pe care Iisus L-a vărsat pentru mântuirea omenirii. De asemenea, roșul poate simboliza și focul purificator.
De-a lungul anilor, ouăle de Paște s-au vopsit în mai multe culori, reprezentând venirea primăverii, culoarea și bucuria. În anumite zone geografice ale României, ouăle se încondeiează, o artă recunoscută la nivel internațional.
Odată cu apariția vopselurilor chimice, ouăle de Paște pot fi vopsite în toate culorile, alături de desene sau abțipilduri, însă metodele naturale sunt, din nou, în preferințele gospodinelor. Astfel, pentru a vopsi ouă natural, se folosesc frunze de ceapă, sfeclă și varză roșie, chiar turmeric sau spanac proaspăt.