Paștele este cea mai mare sărbătoare a creștinilor. Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului pe data de 2 mai. Atât în săptămâna de dinaintea Învierii, numită săptămâna Patimilor, cât și în cea de după, numită săptămâna Luminată, creștinii păstreaza multe tradiții care s-au perpetuat de mii de ani.
Ce se face în a doua zi de Paște
A doua zi de Paște este denumită Lunea Luminată, sau Lunea Albă. Conform credinței populare, încă de la Învierea Domnului, până la Duminica Tomei, raiul este deschis și îi primește pe cei a căror suflete au fost în Iad. Fiind vorba de a doua zi după Paște, se spune că sufletele celor care își pierd viața în această zi se ridică în Rai, fără să fie supuși Judecății de Apoi, fiind o zi destinată iertării.
Una dintre principalele tradiții ale acestei zile este stropirea casei cu agheasmă. În plus, se spune că în Lunea Albă este bine să dai de băut rudelor, fiind o zi care se petrece alături de familie și de prieteni. De asemenea, în această zi ouăle se ciocnesc cap cu dos la masa de Paște care nu trebuie strânsă timp de trei zile, conform obiceiului popular.
În anumite zone ale țării, în a doua zi de Paște se păstrează obiceiul udatului. Aest obicei presupune ca băieții să ude fetele cu apă, cu scopul de a aduce aminte de fata de evreu care a leșinat atunci când a aflat că a înviat Iisus. Apoi, următoarea zi, este rândul fetelor să stropească băieții. În prezent, stropirea nu se mai face cu apă, ci cu parfum.
Obiceiuri pentru nași și fini în Lunea Luminată
Se spune că această zi este dedicată vizitării nașilor de către fini. Cei care vor să mențină obiceiul din Lunea Luminată vor pregăti un coș cu colaci, pască şi ouă roşii, pe care îl vor duce nașilor. De asemenea, tradiția spune că atât finii, cât și nașii trebuie să se cinstească reciproc. Copiii care n-au petrecut Paștele cu părinții vor merge să-i viziteze.
Lunea Luminată este, în principiu, dedicată vizitării familiei, existând obiceiul de a „umbla cu pasca”, adică vizitarea rudelor pentru a vesti Învierea lui Iisus.
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște
Conform tradiției, în a doua zi de Paște nu aveai voie să părăsești satul, nu se făcea curat, nu se mătura și nici nu se pregătea mâncare. Gospodinele nu strângeau masa de Paște timp de trei zile.
MULTUMESC FRUMOS!HRISTOS A INVIAT!