Trucuri și sfaturi

De ce se bat cuie ruginite în pomii fructiferi – metode de a mări productivitatea

De ce se bat cuie ruginite în pomii fructiferi - metode de a mări productivitatea
De ce se bat cuie ruginite în pomii fructiferi - metode de a mări productivitatea

Pomii fructiferi pot fi ajutați în gradul de productivitate cu ajutorul câtorva metode mai puțin convenționale, însă recunoscute printre fermieri. Una dintre aceste metode este utilizarea unui cui riginit, o metodă recunoscută, transmisă din bătrâni.

De ce se bat cuie ruginite în pomii fructiferi

La baza acestui proces stă o reacție chimică, iar pomul va fi ajutat să rodească mai mult. Astfel, merii, perii, nucii sau prunii pot fi îndemnați la rodire prin aportul de fier pe care cuiul îl transferă copacului. Pomii fructiferi sunt foarte afectați de carențele de fier, iar un simplu cui ruginit poate rezolva această problemă.

Metoda este îndeosebi folosită pe pomii fructiferi mai bătrâni, a căror productivitate a scăzut în ultimii ani, tocmai din cauza deficitului de fier. În acest fel, pomul va fi ajutat.

Cum se bat cuiele ruginite în pomii fructiferi

Cuiele ruginite nu se bat în pomul fructifer până la capăt, ci doar pe jumătate pentru a evita vătămări. Astfel, puteți bate un cui, doar pe jumătate, în trunchiul copacului. Pe măsură ce cuiul va continua să ruginească, pomul fructifer va primi fier în mod constant. Prin acest proces, în anul următor, pomii vor rodi mai mult.

Primul pas este sterilizarea cuielor pentru a nu permite bolilor să se dezvolte în locul în care este bătut cuiul. În cazul unui pom fructifer mai mare, pot fi folosite două cuie ruginite, bătute la distanță unul față de celălalt.

Carențele de fier pot fi rezolvate și prin alte metode

În cazul în care nu doriți să bateți cuie în pomii fructiferi, puteți apela și la alte metode care au scopul de a rezolva deficitul de fier. Spre exemplu, puteți pune cuie sau șuruburi ruginite într-o găleată cu apă, urmând să udați pomii periodic cu apa respectivă.

Pentru a preveni această carență de fier, se poate pune un obiect din fier ruginit la rădăcina copacului, în momentul plantării. Astfel, pomii fructiferi își va primi constant aportul de fier.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    1 Comment

    1. Ce se poate intampla cu un pom, o salcie, în a cărei tulpină si a făcut cuib o ciocanitoare?

    Comments are closed.