Casa și Grădină

Eficiența pomilor fructiferi columnari (verticali): avantaje, plantare și întreținere

Eficiența pomilor fructiferi columnari (verticali): avantaje, plantare și întreținere
pomi fructiferi columnari

Pomii fructiferi columnari sunt specii hibride de pomi, a căror coroană crește exclusiv pe vertical. Unul dintre motivele principale pentru care această specie a ajuns atât de populară este avantajul spațiului. Pomii fructiferi columnari pot fi plantați și în spații mai mici, motiv pentru care iubitorii de fructe și legume bio își pot întreține proprii copaci. În plus, pomii fructiferi verticali pot atrage atenția și din punct de vedere estetic.

Principalele avantaje ale pomilor columnari

În afara faptului că se pot planta pe spații restrânse, pomii fructiferi columnari pot fi cultivați și în ghivece și nu necesită un proces de îngrijire riguros. În plus, acești pomi fructiferi oferă o cantitate mare de fructe, putând să producă între cinci și zece kilograme de fructe la maturitate. Datorită formei, toate fructele din copac pot fi culese, înălțimea maximă a unui astfel de pom fiind între 2 și 3 metri.

Un pom fructifer columnar intră pe rod imediat după cultivare, fie în același an, fie în anul următor, în funcție de sezonul în care a fost plantat. Un alt avantaj este lipsa nevoii de toaletare anuală.

Totuși, specialiștii ne informează că doar soiurile de măr sunt cu adevărat columnari, deși pomicultorii lucrează la dezvoltarea speciilor autentice pentru fiecare fruct. Celelalte tipuri de pomi sunt doar similare merilor columnari.

Plantarea și întreținerea pomilor fructiferi columnari

Pomii fructiferi columnari pot fi plantați atât pe teren liber, cât și în ghivece. Totuși, este important să găsim un spațiu unde lumina soarelui poate pătrunde și unde nu sunt curenți de aer puternici. Cel mai bun moment de plantare este luna februarie, după ce trece pericolul gerului. Pentru această specie se folosesc portaltoi de vigoare mai redusă.

Pentru plantare, se sapă o groapă de 50 x 40 cm. În cazul plantării pe teren liber, se sugerează rânduri cu o distanță de minim 40-60 cm între puieți și 200-250 cm între rânduri. În cazul plantării la ghiveci, se recomandă folosirea unui vas cu diametrul de 50cm.

Lucrările antemergătoare plantării sunt fasonarea și mocirlirea, mai puțin în cazul mărului care nu necesită fasonarea. Punctul de altoi trebuie să rămână deasupra solului. Pe terenurile cu exces de umiditate în anumite perioade, trebuie plantați chiar cu punctul de altoi la 5 – 10 cm mai sus decât nivelul solului.

Urmează să acoperim rădăcinile cu pământ și să udăm din abundență. După ce apa a intrat în sol, se adună pământ în jurul pomului sub formă de mușuroi de 40 – 50 cm înalțime. Se recomandă folosirea unui tutor pentru a ține trunchiul cât mai drept.

Eficiența pomilor fructiferi columnari (verticali): avantaje, plantare și întreținere

Pomii fructiferi columnari au nevoie de îngrășământ cu eliberare treptată, aplicată anual în perioada primăverii. Solul are nevoie de umiditate, dar nu excesivă, evitând posibilitatea de a se strânge apa în băltoacă. Este indicată aplicarea unui sistem de irigare prin picurare. Pomii fructiferi din ghivece trebuie transplantați la trei ani, iar, în perioada iernii, înveliți cu folie protectoare.

Lucrările de tăiere sunt destinate doar întreținerii, mai puțin în cazul merilor. La nevoie, se elimină părțile uscate și deteriorate, iar vârful apical se taie atunci când pomul atinge înălțimea dorită (2,5-3m).

Pomi fructiferi în varianta columnară

Mărul

Eficiența pomilor fructiferi columnari (verticali): avantaje, plantare și întreținere

Merii columnari se plantează primăvara, iar fructele se vor culege în septembrie. Înălțimea maximă nu va depăși 2,5 metri, iar cele mai cunoscute soiuri de mere sunt Bolero, Garden Fountain, Polka, Samba sau Smaragd.

Cireșul

Eficiența pomilor fructiferi columnari (verticali): avantaje, plantare și întreținere

Cireștii columnari se plantează în februarie sau noiembrie, urmând să culegeți cireșe în luna iunie. Înălțimea maximă a pomului este de 3 metri, iar soiurile cunoscute sunt Queen Mary, Victoria sau Sară.

Prunul

Eficiența pomilor fructiferi columnari (verticali): avantaje, plantare și întreținere

Prunii columnari se pot planta atât primăvara, cât și toamna, și pot crește până la 2,5 metri în înălțime. Soiurile cele mai cunoscute sunt Fruca și Imperial.

Caisul

Pomul fructifer columnar va produce flori spectaculoase în timpul primăverii. Soiul de caise produs este Golden Sun, o specie capabilă de autopolenizare.

Părul

Eficiența pomilor fructiferi columnari (verticali): avantaje, plantare și întreținere

Asemenea caisului, florile produse de păr sunt foarte frumoase. Părul columnar are abilitatea de autopolenizare, iar soiul fructelor se numește Decora.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.