Casa și Grădină

Stropiri pomi fructiferi schemă. Ce tratamente se folosesc în funcție de pomul fructifer

Stropiri pomi fructiferi schemă. Ce tratamente se folosesc în funcție de pomul fructifer
stropiri pomi fructiferi

Prin aplicarea tratamentelor fitosanitare se poate evita apariția bolilor în cazul pomilor fructiferi. Aceste stropiri sunt foarte importante pentru dezvoltarea armonioasă a copacilor, dar și pentru o producție bună. Specialiștii îndeamnă mereu către prevenție.

De obicei, într-o livadă sănătoasă, se aplică în jur de cinci tratamente pe sezon, în funcție, bineînțeles, de condițiile meteorologice. Vremea poate favoriza apariția unor anumitor boli sau dăunători, așa că tratamentele trebuie aplicate în perioada de repaus vegetativ.

Stropirea livezilor de meri

Starea fitosanitară a plantației este influențată atât de soiul mărului, cât și de condițiile meteorologice. Unele soiuri pot avea o mai mare rezistență în fața bolilor și a dăunătorilor decât altele. Păduchele din San Jose, insectele minatoare și defoliatoare, afidele, acarienii și viermele merelor sunt cei mai cunoscuți dăunători ai merilor. În ceea ce privește bolile, cel mai des ne confruntăm cu rapăn, făinare, focul bacterian al rozaceelor, monilioza, dar şi de bolile de depozitare.

Măsurile preventive, agrotehnice și chimice și sunt mai bună soluție pentru a preveni apariția răpanului. Rezervele biologice, cauzatoare ale bolii, pot fi distruse prin arăturile de toamnă. De asemenea, sunt foarte importante tratamentele fitosanitare corelate cu soiul plantat, tipul de sol și condițiile climatice din zonă.

Stropirea livezilor de peri

Plantațiile de peri trebuie îngrijite cu atenție tot timpul anului, fiind mai pretențioase decât cele de meri. Tratamentele de la începutul înfrunzirii mugurilor florali, deci spre finalul lunii februarie, începutul lunii martie, când temperaturile depășesc 6 grade Celsius sunt foarte importante. De asemenea, sunt necesare tratamentele de la începutul înfloritului şi la scuturarea petalelor care vor proteja cultura de o gamă largă de boli.

În cazul perilor, cele mai des întâlnite boli și dăunători sunt rapănul, focul bacterian și monilioza, păduchele de San-Jose, moliile defoliatoare sau miniere sau păduchii de frunze.

Stropirea livezilor de cireși și vișini

Una dintre bolile care afectează foarte tare livada este monilioza sau putregaiul fructelor. Aceasta afectează atât frunzele, florile, lăstarii, dar și fructele. De asemenea, în cazul cireșilor și vișinilor, regăsim Antracnoza frunzelor, ciuruirea frunzelor, Musca cireşelor, Păduchele negru al cireșului, Păduchele din San Jose, Viermele cireşelor.

Pentru a combate aceste boli și dăunători se poate folosi un fungicid aplicat pe perioada de vegetație BBCH 59-81, de la deschiderea primelor flori până la începutul colorării tipice a fructelor.

Stropirea livezilor de pruni, caiși și piersici

În cazul prunilor, tratamentele se efectuează, de obicei, primăvara, mai ales în perioadele calde și umede, când pomii sunt mai predispuși infecţiilor. Vara se aplică tratamentele împotriva moliilor și a păduchilor, cu ajutoului unui insecticid.

În cazul caișilor, condițiile climatice și de mediu reprezintă un factor foarte important în dezvoltarea lor, fiind destul de sensibili la atacul bolilor. Stropirea sistematică primăvara devreme și toamna după căderea frunzelor, este foarte importantă. De asemenea, se mai pot folosi tratamente și după căderea petalelor, pentru combaterea moniliozei.

Starea fitosanitară a piersicilor depinde foarte mult de mediu și de sol. Dacă solul este greu, umed, expus curenților reci, atunci piersicii sunt mai dispuși la atacul agenților patogeni. Tratamentele de prevenire a infecțiilor se aplică în perioada dezmuguritului, până la scuturarea petalelor. Din mai până în iulie se aplică tratamente pentru protejarea fructelor.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.