Tratamentele de toamnă sunt foarte importante pentru viitoarele culturi de grâu. În această perioadă, cultura de grâu, una dintre cele mai cultivate din lume și din țară, poate fi atacată de un număr mare de dăunători.
Printre aceștia, se regăsesc gândacul ghebos, musca de hessa, musca neagră, musca galbenă. De asemenea, bolile precum făinarea sau rugina brună reprezintă un alt factor de risc.
Tratamente cu insecticid recomandate pentru cultura de grâu
KESTREL 20 SL – acest insecticid sistemic cu activitate translaminară asigură exterminarea dăunătorului în maxim 48 de ore. Acesta acționează la nivelul sistemului nervos central.
LAMDEX 5 EC (0,15-0,2 l/ha) – deși durata de acțiune este mai lungă, efectul este repelent și de antihrănire, cu impact atât prin contact cât şi prin ingestie. De asemenea, urmarea reziduală este de lungă durată.
MAVRIK 2 F (0,2 l/ha) – acest insecticid este cel mai indicat piretroid împotriva insectelor cu aparat bucal de supt. De asemenea, luptă împotriva anumitor coleoptere și lepidoptere. Frunzele buruienilor absorb soluția în timp de maxim o oră.
Tratamente cu fungicid recomandate pentru cultura de toamnă de rapiță
Pentru lupta împotriva bolilor dăunătoare în cultura de rapiță, se sugerează folosirea fungicidelor. Printre acestea, regăsim:
ZAMIR 400 EW – fungicid complex, cu două substanțe active cu acțiune de contact, sistemică și translaminară. Acesta asigură cereale fără micotoxine și combate bolilor foliare, ale tulpinii și spicului la cerealele păioase. Durata de acțiune a celor două substanțe este de 3, 4 săptămâni, cu absorție și translocare rapidă în plantă. Tratamentul se poate aplica de maxim două ori pe sezon.
Mirage 45 ECNA (0,8-1,0 l/ha) – tratamentul face parte din seria imidazolilor cu acţiune de contact şi penetrant, având o o remanenţă de cca. 4 – 5 săptămâni. Particularitățile fungicidului au acțiune preventivă şi curativă asupra unui mare număr de specii de ciuperci fitopatogene din clasele Ascomycetes şi Deuteromycetes.
Phoenix (1,0-1,5 l/ha) – tratamentul are acțiune multisite specifică, împiedicând instalarea infecțiilor la suprafața organelor tratate. Acesta blochează respirația ciupercilor sensibile la nivel celular. Fiind greu de îndepărtat în timpul ploilor, tratamentul oferă protecție sigură, aderând bine pe organele tratate.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!