Trucuri și sfaturi

Cum se cultivă broccoli. Sfaturi pentru înființarea culturii, cerințe față de climă, sol, boli și dăunători

Cum se cultivă broccoli. Sfaturi pentru înființarea culturii, cerințe față de climă, sol, boli și dăunători
cultura de broccoli

Broccoli este o plantă care face parte din familia brasicaceelor (Cruciferae) și se aseamănă din multe puncte de vedere cu conopida. Deși, în România, broccoli este relativ nou, gustul desăvârșit și valorile nutritive ridicate l-au făcut foarte popular.

Printre valorile nutritive regăsim proteine, hidrați de carbon, săruri de calciu, vitaminele A, B, C. Astfel, broccoli este o plantă care întărește sistemul imunitar, previne ulcerul și încetinește procesul de îmbătrânire.

În mod normal, broccoli este o plană bienală, dar, în România, este cultivat anual. Rădăcina sa este pivotantă, iar planta formează inflorescențe de culoare verde. Iubește lumina și apa, așadar, terenul pe care îl plantăm trebuie să fie expus la soare cel puțin 6 ore pe zi. De asemenea, un sistem de irigații este necesar pentru broccoli, lipsa de apă afectându-l cel mai tare.

Climă, sol, soiuri de broccoli

Temperatura potrivită pentru broccoli, înainte de a apărea inflorescența este de 20-24 °C. Apoi, în perioada formatoare, temperatura optimă este de 15-18 °C. Atât lipsa apei, cât și excesul acesteia pot compromite partea comestibilă. În ceea ce privește PH-ul solului, acesta trebuie să fie cuprins între 6,8-7,5, cu multă lumină, însă ferit de razele puternice ale soarelui.

Cel mai cultivat soi din țara noastră este Calabrese, însă se regăsesc și alte soiuri precum Agassi, Belstar, Brontolo, Chevalier, Cumbal, Fiesta, Green Magic.

Înființarea culturii

Cultura de broccoli este asemănătoare cu cea a conopidei, înființându-se primăvara sau toamna, prin răsad. Broccoli se poate cultiva în câmp, sau în spații protejate. Totuși, specialiștii au ajuns la concluzia că, în România, cultura de câmp, înființată în luna aprilie, oferă cea mai bună producție.

În cazul culturii de câmp prin răsad, se practică două modalități de înființare. Prima este cea din primăvară, cu plantare în perioada 20-25 aprilie și răsad semănat în 5-10 martie. A doua este cea de toamnă, cu plantarea răsadului în luna iunie și răsad semănat între 1 și 10 mai.

Pentru prima variantă, aceea a culturii de primăvară, răsadurile se obțin în solarii încălzite. Pentru a doua variantă, se folosesc răsadnițe reci ori brazde în câmp. Speciliștii ne sugerează să folosim 4-5 grame de sămânță/mp sau 0,3/0,35 kg pentru a obține răsad pentru un hectar.

Distanța de plantare este de 70-75/25-30 cm pentru cultura de broccoli din primăvară, sau de 70-75/25-35 cm pentru cea din toamnă. După plantare, este necesară o udare și menținerea trenului fără buruieni. Înainte de deschiderea bobocilor florali, când inflorescențele sunt compacte, se efectuează recoltarea.

Boli și dăunători în cultura de broccoli

Pentru a evita apariția bolilor și dăunătorilor, este recomandat ca întregii culturi de broccoli să i se acorde atenție sporită în ceea ce privește prevenția. Specialiștii recomandă ca această cultură să fie ecologică.

Bolile specifice plantei sunt nervațiunea neagră a frunzelor, hernia rădăcinilor, mana verzei. În ceea ce privește dăunătorii, regăsim păduchele verde și cenușiu, musculița albă de seră, molia verzei, buha verzei, puricii de pământ, limaxul cenușiu și coropișnița.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.