Știri Agricole

Prețul cerealelor a crescut semnificativ. Motivul scumpirii bruște

Prețul cerealelor a crescut semnificativ. Motivul scumpirii bruște
Prețul cerealelor a crescut semnificativ. Motivul scumpirii bruște

La începutul lunii mai, prețul cerealelor a crescut semnificativ. Analiștii de piață consideră că această scumpire regăsită în cadrul buselor de cereale este cauzată de mai mulți factori. Scumpirea bruscă poate fi un motiv de îngrijorare pentru fermierii din întreaga lume, îndeosebi din cauza faptului că prețurile au crescut în perioada semănării culturilor din acest sezon și nu au garanția unei recolte productive, conform agriportal.ro.

2021, un alt an cu condiții agrometeorologice nefavorabile pentru cultura de grâu

Unul dintre cei mai importanți factori ai scumpirii prețurilor cerealelor este legat de condițiile agrometeorologice nefavorabile, survenite, în special, în emisfera nordică. În luna aprilie a anului curent, înghețul a făcut ravagii în culturile europene, iar Rusia a fost nevoită să replanteze cerealele cultivate toamna trecută. Nici Statele Unite ale Americii nu au avut parte de condiții meteorologice mai optime. În unele state, seceta a decimat culturile, iar, în altele, vremea rece nespecifică zonei a distrus producția.

De asemenea, factorii de mediu au avut o mare contribuție asupra scumpirilor, asemenea pandemiei și războaielor comerciale. Un alt eveniment important al creșterii prețurilor este legat de faptul că a existat o cerere de cereale din partea Chinei către SUA, fiind considerată o cerere nespecifică acestui stat care cumpăra, de obicei, cereale din Franța sau Ucraina.

Totuși, SUA nu trebuie să treacă cu vederea cererea Chinei, ținând cont de faptul că acest stat este responsabil de aproape 50% din necesarul de porcine la nivel global, în ciuda faptului că un număr mare de ferme chinezești sunt afectate, în continuare, de infectarea cu pesta porcină africană.

În emisfera sudică, condițiile agrometeorologice au fost mult mai favorabile în ceea ce privește cultura de grâu. Astfel, state precum Argentina sau Australia au avut parte de ploi care au ajutat mult cultura de grâu, așteptându-se la un grad mare de productivitate.

Seceta pedologică afectează mult culturile de porumb

Prețul porumbului a avut o creștere și mai impresionantă decât cea a grâului, în special în Franța unde cotațiile bursiere au urmat tendința generală pe fondul unui bilanț global tensionat pentru 2020-2021. China va importa ca și în cazul grâului, porumb din Europa, așteptându-se la o comandă de 28 de milioane de tone de porumb.

Cea mai mare problemă menționată de exportatorii de porumb este legată de lipsa apei din sol, un efect al secetei care poate afecta grav culturile. Seceta a afectat state exportatoare precum Franța și Brazilia. În SUA, vremea rece a fost factorul care a afectat culturile de porumb, întârziind procesul de însămânțare a culturii.

Astfel, prețurile porumbului vor rămâne ridicate în cazul altor condiții frivole, fie că sunt climatice, politice sau economice, cu scopul de a menține echilibrul între cerere și ofertă la nivel global.

Prețul rapiței a ajuns la 600 EUR/t din cauza faptului că, pe plan mondial, stocurile sunt foarte mici. În plus, cererea de uleiuri vegetale a crescut în această perioadă, iar culturile de rapiță au fost afectat atât în Europa, din cauza înghețului din perioada înfloririi, cât și în Canada din cauza vremii rece și uscate.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *