Rețete

Cum se prepară socata. Rețeta simplă, fără drojdie

Cum se prepară socata. Rețeta simplă, fără drojdie
Cum se prepară socata. Rețeta simplă, fără drojdie

Socata este o băutură gustoasă care ne amintește, cu siguranță, de copilărie. Deși, unele rețete de socată se pot realiza și cu drojdie, vă prezentăm o variantă care nu o folosește, în ideea de a nu alcooliza băutura atunci când fermentează drojdia.

Ingrediente necesare Socată

  • 12 flori mari de soc
  • 400 de grame de zahăr
  • 2 lămâi zemoase mari sau 3 mijlocii
  • 4 litri de apă plată

Pregătirea florilor

Este recomandat ca florile de soc folosite pentru socată să fie proaspete, așadar culese în primele zile de la înflorire. Astfel, acestea își vor păstra aroma și nu se vor scutura rapid. Florile de soc trebuie spălate foarte bine, într-un recipient plin cu apă rece. Ar putea fi necesare mai multe spălări, înlocuind mereu apa murdară cu apă proaspătă, din cauza numărului mare de insecte regăsite în flori. Florile se spală până când apa rămâne curată și se verifică atent pentru găsirea altor insecte mai mici.

Mod de preparare Socată

Florile se lasă la zvântat, urmând să se așeze cu grijă într-un recipient de sticlă care să permită pătrunderea razelor soarelui. Recipientul trebuie să cuprindă cel puțin patru litri de apă. Peste florile de soc se adaugă zahărul. În cazul în care doriți o băutură mai dulce, mai puteți adăuga 100 de grame de zahăr.

Lămâile trebuie spălate foarte bine, iar apoi decojite în bucăți mari, evitând partea albă a cojii care este amăruie. Coaja de lămâie se pune în borcan, alături de flori și zahăr, urmând să turnăm și sucul strecurat al lămâilor. Sucul de lămâie trebuie să fie strecurat pentru a ne asigura că nu vor cădea sâmburi de lămâie în socată.

Ultimul pas este umplerea recipientului cu apa plată, iar recipientul se acoperă cu ceva ușor, nefiind nevoie, în acest moment, de un capac. Recipientul se pune la soare, pentru o perioadă cuprinsă între trei și cinci zile, în funcție de temperatură. În cazul în care se depune zahăr pe fundul recipientului, atunci socata se poate amesteca, o dată pe zi.

Socata se strecoară pentru a păstra doar lichidul, urmând să se depoziteze în sticle sau borcane. Este important de reținut că trebuie consumată în maxim cinci zile de la momentul strecurării.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete