Trucuri și sfaturi

Ce facem cu florile uscate de primăvară – la ce se folosesc florile și cum plantăm bulbii

Ce facem cu florile uscate de primăvară - la ce se folosesc florile și cum plantăm bulbii
Ce facem cu florile uscate de primăvară - la ce se folosesc florile și cum plantăm bulbii

Florile de primăvară se pot dărui atât în buchet, cât și în ghiveci. Cea de-a doua variantă devine din ce în ce mai populară, în ideea în care bulbul se poate replanta. Însă, cum rămâne cu florile uscate? Răspunsul este simplu – există multe modalități ingenioase pentru utilizarea petalelor de flori uscate.

Ce poți face cu florile uscate?

Zambilele uscate

Multe dintre florile uscate pe care, de obicei, le aruncăm în coșul de gunoi, pot fi utilizate în scopuri practice. Florile zambilelor, spre exemplu, au foarte multe întrebuințări. Până să ajungem la replantarea bulbului, iată ce putem face cu florile uscate ale zambilelor:

  • petalele uscate și sfărâmate în pulbere țin gândacii de casă la distanță. În cazul în care vă confruntați cu această problemă, puneți pulberea rezultată prin toate colțurile casei
  • aceeași pulbere poate fi folosită și pentru alungarea țânțarilor. Veți avea nevoie de un recipient metalic în care să aprindeți pulberea înainte de culcare pentru a îndepărta țânțarii din casă
  • florile de zambile puse într-un săculeț de tifon pot îndepărta mirosul neplăcut al hainelor și pot păstra prospețimea acestora

Decorațiuni de casă folosind flori uscate

În cazul în care ați primit mai multe ghivece cu flori și acestea s-au uscat, le puteți aduna într-un buchet special. După ce ați aranjat florile după bunul plac, trebuie să le agățați de codițe, cu florile în jos și să le pulverizați cu puțin fixativ de păr. Buchetul va sta câteva zile la uscat, urmând să mai folosiți încă o tură de fixativ. După a doua uscate, buchetul de flori uscate este gata.

O altă variantă de utilizare a florilor uscate este înrămarea într-un tablou. Această formă creativă poate fi pusă în aplicare și cu ajutorul unei rame, în cazul în care nu aveți un tablou. Petalele de flori trebuie să stea la presat între paginile unei cărți voluminoase. După ce s-au presat florile, așează-le așa cum dorești, fără a le lipi din prima, pentru a te asigura că ai forma dorită. După lipire, adaugă o bucată de geam.

Desigur, petalele de flori uscate și presate se pot pune și într-un recipient incolor. Spre exemplu, dacă aveți o sticlă frumoasă de gel de duș incoloră, o puteți umple cu flori pentru a crea o decorațiune unică și deloc costisitoare.

Potpourri-ul este un alt mod prin care poți utiliza petalele de flori. Acestea trebuie să stea la uscat într-un loc întunecos, dar bine ventilat, timp de cel puțin două săptămâni. Apoi, se amenstecă cu rozmarin, cimbru, oregano, scorțișoară și uleiuri esențiale.

Ce facem cu florile uscate de primăvară - la ce se folosesc florile și cum plantăm bulbii

Petalele de flori uscate se pot adăuga și în lumânările pe care le aveți deja în casă. Tot ce trebuie să faceți este să topiți puțină ceară pe care să o adăugați pe flori. Apoi, așezați petalele pe lumânare și mai adăugați câteva picături de ceară pentru a se lipi.

Utilizări practice

Petalele de flori pot fi folosite ca balsam de rufe. Florile uscate se pot pune într-un săculeț de tifon sau într-o șosetă veche, bine legată la capăt, urmând s-o folosiți în mașina de spălat. De asemenea, pentru a curăța suprafețele, petalele florilor se amestecă cu o cană de bicardonat de sodiu și o lingură de sare. Rezultatul este o soluție prăfoasă cu care se pot curăța suprafețele fără implicațiile produselor chimice.

Cum folosim bulbii florilor de primăvară

Bulbii de lalele

După ce floarea s-a ofilit complet, bubul trebuie curățat de pământ și depozitat într-un spațiu răcoros. Apoi, bulbii se pot replanta în ghiveci sau păstra până toamna pentru plantarea în grădină.

Bulbii de zambile

Specialiștii recomandă ca bulbii să fie lăsați în ghiveci cel puțin o lună după ofilire, udați constant, fără flori. De-abia atunci când s-au îngălbenit frunzele zambilelor se pot scoate bulbii pentru a fi puși la uscat. Bulbii zambilelor se plantează în grădină în luna septembrie.

Bulbii de narcise

După ce se ofilesc florile, în cazul narciselor, se taie și frunzele până la un centimetru deasupra solului. Se udă în jur de o lună, din ce în ce mai puțin. După uscarea completă a frunzelor, bulbii de narcise se pun la uscat și se replantează toamna, înainte de îngheț.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.