Zambilele sunt flori speciale care pot înfrumuseța orice spațiu. Deși, de cele mai multe ori, zambilele sunt flori de grădină, în ultima perioadă, acestea au devenit foarte populare atunci când sunt în ghiveci. Unul dintre motivele pentru care iubitorii de zambile aleg să le planteze în ghiveci este legat de durata mai mare a stadiului de înflorire a acestora. Un alt factor este legat de recuperarea bulbului, ceea ce poate asigura o plantă superbă și în primăvara următoare.
Plantarea zambilelor la ghiveci
Bulbii conțin toate microelementele și macroelementelor necesare dezvoltării plantei și nu au nevoie decât de apă. Aceștia au nevoie și de repaos și de perioada rece în care să se recupereze. Cu ajutorul menținerii unei perioade de repaos potrivită, zambilele la ghiveci pot fi crescute în orice perioadă a anului. Perioada rece trebuie să fie de 3 luni, iar cea de înflorire de aproximativ o lună.
În cazul în care cumpărați bulbii de la un magazin de specialitate, atunci îiputeți păstra în frigider timp de minim 12 săptămâni, înveliți în hârtie și hidratați o dată la câteva săptămâni. Specialiștii recomandă tratarea cu o soluție fungică pentru a combaterea bolilor și a dăunătorilor.
După această perioadă, pot fi plantați în turbă sau pământ, cu moțul în sus. Urmează perioada de 4 săptămâni când bulbii trebuie să stea la căldură pentru a ajunge să înflorească.
Un alt mod de plantare este direct în ghiveci, însă spațiul rece de depozitare trebuie să fie mai mare. Ghivecele pot fi mutate în pivniță, sau îngropate direct în grădină, urmând să le acoperiți cu paie sau material agrotextil și să udați la câteva săptămâni.
Trecerea de la perioada de repaos la perioada de înflorire trebuie să fie treptată, mai ales dacă florile sunt crescute în casă. Pentru început, ghivecele trebuie mutate într-un spațiu puțin mai călduros decât erau înainte timp de 2 săptămâni, urmând apoi să fie mutate la căldură pentru a înflori. Solul din ghiveci trebuie să fie mereu umed, însă nu hidratați excesiv.
Înmulțirea zambilelor în ghiveci
Un bulb de zambilă poate oferi între trei și cinci bulbi noi. După ce floarea s-a ofilit (dar nu complet), tija se înlătură cu scopul de a rămâne doar frunzele verzi. Atunci când foliajul plantei este complet uscat, bulbii sunt pregătiți pentru perioada rece. Bulbii se lasă la uscat într-un loc răcoros, iar pentru un rezultat cât mai optim, se stropesc cu o soluție antifungică.
Zambilele în ghiveci sunt mult mai ferite de boli și dăunători datorită lipsei pământului de grădină. Cea mai frecventă boală a zambilelor este mucegaiul care poate apărea în cazul udării excesive sau a bulbilor bolnavi. Dăunătorii sunt rari întâlniți, dar mai pot apărea nematozi sau acarieni. În acest caz, se recomandă înlăturarea completă a plantei și a ghiveciului.
Cele mai importante măsuri de prevenție sunt îndepărtarea bulbilor vătămați, stropirea acestora cu soluție fungică, evitarea udatului în exces, ventilarea corespunzătoare a ghivecelor și distrugerea completă a plantelor care au semne de boală.