Sfaturi practice pentru întreținerea zambilelor

11.12.2020
Sfaturi practice pentru întreținerea zambilelor

Zambilele sunt unele dintre cele mai frumoase flori ale primăverii care, cu siguranță, ne amintesc de copilărie. Grădinile în care sunt plantate zambilele sunt extrem de spectaculoase, mai ales datorită mirosului specific ale acestor flori care au o paletă foarte largă de culori.

Sfaturi de plantare și întreținere

Pentru a avea cel mai bun rezultat, bulbii de zambile trebuie plantați toamna. În cazul în care i-am planta mai devreme, atunci ar putea intra în vegetație și ar putea degera la venirea frigului. Așadar, bulbii trebuie plantați în luna noiembrie, înainte de primul ger. Pământul nu trebuie să fie înghețat, iar temperturile să nu scadă de 5 grade Celsius.

În ceea ce privește solul, acesta trebuie să fie bine afânat, așadar necesită săpare și îndepărtarea buruienilor. Se sapă o groapă mai mare decât bulbul și, la baza acesteia, se pune puțin nisip cu rolul de a drena. De asemenea, pământul trebuie să fie ud pentru că nu se va mai hidrata după plantarea bulbilor.

Solul trebuie să fie cu pH neutru, suficient echilibrat – pH de 6.5, iar, la plantare, nu trebuie să se folosească îngrășământ în exces. Specialiștii nu recomandă folosirea gunoiului de grajd, ci doar cenușă de lemn, sau cenușă din tulpini de floarea-soarelui.

Bulbii se vor planta într-un loc cu multă lumină, deoarece zambilele iubesc lumina și căldura. De asemenea, iubesc apa, așa că au nevoie de udare dacă este secetă, dar nu în exces. Drenarea este foarte importantă, pentru a nu deteriora bulbii.

Perioada de repaus vegetal

Asemenea multor plane, zambilele au nevoie de odihnă după înflorire. Fiind rezistenți la frig, bulbii de zambilă nu trebuie scoși din pământ, dar, în lipsa zăpezii, pământul trebuie acoperit cu frunze uscate, rumeguș sau cu paie. În cazul zambilelor crescute în ghiveci, se recomandă scoaterea bulbilor din pământ și păstrarea acestora în frigider până în primăvară.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *