Trucuri și sfaturi

Cum se cultivă anghinarea, planta preferată a italienilor. Românii știu prea puține despre ea

Cum se cultivă anghinarea, planta preferată a italienilor. Românii știu prea puține despre ea
Cum se cultivă anghinarea, planta preferată a italienilor. Românii știu prea puține despre ea

Da, anghinarea se cultivă și în România! Deși nu este o legumă favorită în țara noastră, ea poate crește pe pământ românesc. Ce este, mai exact, și unde crește planta preferată a italienilor. De ce este atât de apreciată anghinarea, de fapt?

Nu este o legumă cu care ne-am obișnuit, însă este cunoscută pentru proprietățile benefice asupra corpului și organismului. De asemenea, sunt mulți care apreciază și gustul ei, ușor amărui, care poate fi combinat în diverse rețete.

Cum se cultivă anghinarea. Se poate planta și în România

Se pare că înainte de Revoluție, în România se cultiva mult anghinarea, în special pentru proprietățile sale naturiste. Anghinarea se dezvoltă bine în România, dar nu în zonele foarte reci. Are nevoie de un teren mai cald, având temperatura minimă de germinație de 7-8 grade Celsius.

„Eu cultiv anghinare ca planta medicinala, pentru frunza, nu pentru floare. Am avut cel mai mult o jumatate de hectar cu aceasta planta, acum mai am cateva sute de metri patrati. Pana in anii 1990 erau suprafete mult mai mari cultivate, insa acum foarte multi producatori si le-au restrans sau chiar au renuntat de tot la ele. Eu am ramas cu aceasta pasiune, mai ales ca dupa absolvirea facultatii am lucrat in cercetare chiar cu aceasta specie, anghinarea. In prezent, in cultura mea mai am salvia officinalis, menta piperita (izma buna), galbenele, lavanda, isop, roinita, busuioc, echinaceea”, a mărturisit, pentru StiriAgricole.ro, Nicolai Ungureanu.

Anghinarea rezistă și pe dealuri, chiar și pe munții joși, având nevoie de teren argilos și umed. Poate fi ajutată să se dezvolte cu îngrășământ natural.

Anghinarea se cultivă prin sămânță, mai rar se înmulțește prin răsad, pentru că e mai costisitor. Cel mai bine este să se semene în luna aprilie, iar patul germenativ să fie pregătit cu 1-2 zile înainte. Se lasă aproximativ 70 cm între rânduri.

Nu este o plantă pretențioasă și nici dăunători nu are. Per total, nu este greu de cultivat și nici costisitor. Ce este mai dificil pentru agricultori este, însă, să o vândă. Majoritatea românilor nici nu vor să audă despre anghinare, neștiind că se mănâncă și necunoscând nici proprietățile curative.

La ce este bună anghinarea

Este o legumă foarte apreciată în zona mediteraneană, iar italienii pur și simplu o iubesc. Este o legumă care îmbunătățește gustul mâncărilor, fiind bună și pentru siluetă. Anghinarea este plină de fibre și de antioxidanți, ceea ce înseamnă că îți asigură sănătatea stomacului și a ficatului. Îmbunătățește și echilibrului intestinal, datorită conținutului de bioflavonoida cinarină și inulină/

Anghinarea mai este recomandată de specialiști și în probleme hepatice sau renale, dar doar medicii pot decide dacă este recomandat consumul. Anumite suplimente naturiste se pot achiziționa și fără sfatul medicului, pur și simplu pentru a obține o stare de bine a organismului. Cel mai des, pentru beneficiile naturiste, anghinarea se consumă sub formă de extract, tinctură ori ceai.

Anghinarea se și gătește, însă atenție! Se consumă doar frunzele cărnoase de la baza florilor. Mai precis, se taie lujerul și se păstreasă vârful. Se îndepărtează frunzele exterioare până se ajunge la inima plantei. De aceea, adesea vei găsi anghinare conservată sub denumirea de inimă de anghinare.

Se poate face suc de anghinare, salată sau se poate servi drept garnitură alături de felul principal.

Tu ai mâncat vreodată anghinare?

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    5 Comments

    1. ” Acad dr. Ovidiu Bojor – anghinarea scade colesterolul
      Anghinarea este o altă plantă benefică ficatului, stimulează secreția și evacuarea bilei, îmbunătățind digestia. Normalizează valorile colesterolului și ale trigliceridelor, pentru că ajută la eliminarea acestuia, fiind indicată în disfuncţii hepatobiliare, în special în insuficienţa biliară, colecistite subacute şi cronice, în inflamaţii ale căilor biliare, hepatite subacute, cronice, preciroză și în hipercolesterolemii.
      Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. După două săptămâni se poate mări cantitatea la două lingurițe și se mai continuă tratamentul maxim două săptămâni. Se mai poate lua și sub formă de extracte de la farmacie – Dacia Plant. Se folosește conform prospectului.
      Este contraindicată administrarea anghinarei în obstrucție biliară și insuficiență hepatocelulară gravă, iar in cazul litiazei biliare, este nevoie să consulți medicul înainte de utilizare.”
      Experienta lui Ovidiu Bojor ne indeamna sa consumam aceasta planta, in Italia este 20 E / kg.
      Va doresc sanatate si sa revenim la mancarea si leacurile batranilor nostrii.

    2. Multumim pentru mesaj! Asa este, aveti dreptate!

    3. Foarte gustoasă…stiu sa o curat,sa o pregătesc.. Dar la noi nu se gaseste…In Italia sunt foarte proaspete,peste tot,piata sau supermercato.

    4. Cum o gatiti, doamna?

      Multumim pentru mesaj!

    5. Când trăiam în Roma am cumpărat câteva plante dar din cauza frigului din iarna au înghețat de cumpărat răsad sau semințe nu găsești. Am încercat fenicul, broccoli,, cicoria nu sau făcut de loc. Doar varza creata Toscana era soiul și sfecla elvețiană Mangold am avut rezultate. Italieni mănâncă floarea care este foarte gustoasa,nu frunzele.

    Comments are closed.