Descoperă

Rezervația naturală cu narcise Dumbrava Vădului, o poiană invadată de flori. Ce specii se găsesc

Rezervația naturală cu narcise Dumbrava Vădului, o poiană invadată de flori. Ce specii se găsesc
poiană narcise

În munții Făgărași, la câțiva kilometri de Satul Vad, se găsește o pădure dumbrăvită cu stejari și cu poieni de narcise. Stejarii sunt seculari din specia Quercus Robur, iar poienile cu narcise se întind pe o suprafață de 190 de hectare.

Rezervația naturală Dumbrava Vădului sau “Dumbrava cu coprine”, așa cum se mai numește datorită faptului că narciselor li se mai spune și coprine,este cea mai mare rezervație naturală de narcise sălbatice din Europa. Acest spațiu a fost declarat arie naturală protejată prin Legea nr. 5 din 06.03.2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate.

Pădurile de stejar au ajuns poieni din cauza tăierilor masive

Deși, cu sute de ani în urmă, aceste păduri erau pline de stejari, tăierile masive le-au transformat în poieni, existând sufrafețe cu copaci de maxim 30 de hectare. Totuși, nu doar intervenția umană a afectat bunăstarea stejarilor, ci și gradul de umiditate care era ori prea mare, ori prea mic. Astfel, condițiile nefavorabile au dus la uscarea unor stejari.

Ploile abundente de primăvară din această zonă au favorizat creșterea narciselor care se întind într-un covor alb începând cu luna mai atunci când înfloresc. Timp de câteva săptămâni, poiana cu narcise este un loc de vis. Aceste narcise fac parte din specia Narcissus poeticus L., subspecia Narcissus radiiflorus Salisb.

Rezervația naturală cu narcise Dumbrava Vădului, o poiană invadată de flori. Ce specii se găsesc

Localnicii au și o sărbătoare dedicată narciselor, sărbătorită de ziua Sfintilor Constantin si Elena, pe 21 mai, unde degustă bucate specifice zonei, dansează, cântă și poartă costumul popular.

În România mai există și alte poieni cu narcise, însă nu atât de vaste ca întindere: Poiana cu narcise de la Negrileasa, în județul Alba, iar în munții Harghita se află două poieni ale narciselor: la Varghis și la Vlahita.

Narcisa este o floare despre care se spun multe legende

Una dintre legendele care au în prim plan narcisa, vine din mitologia greacă. Se spune că narcisa vine de Narcissus, tânărul care s-a îndrăgostit de el însuși atunci când și-a văzut reflexia într-un lac. Narcissus a alunecat în râu, fascinat de frumusețea lui și a murit. În locul acestuia, se spune că a apărut o narcisă.

O altă legendă, de data aceasta religioasă, spune că narcisa a fost prima floare care a înflorit în grădina Ghetsemani atunci când a înviat Iisus. În plus, se spune că ultima cină pe care Iisus a luat-o alături de apostolii săi a fost în perioada în care au înflorit narcisele, motiv pentru care reprezintă un mare simbol pascal.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă