Mucenicii sunt un preparat tradițional românesc care reprezintă o ofrandă către cei 40 de mucenici care s-au sacrificat pentru credința lor. Astfel, în data de 9 martie, gospodinele pregătesc preparatul în funcție de zona a țării. Mucenicii muntenești sunt pregătiți cu zeamă, în timp ce mucenicii moldovenești sunt colaci pufoși peste care s-a presărat cu grijă miere și nucă.
Rețetă mucenici moldovenești
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg de făină
- 3 ouă
- 125 gr zahăr
- 450 ml lapte
- 2 pliculeţe drojdie uscată /50 gr drojdie proaspătă
- 50 ml ulei
- coajă de la o lămâie
- 1 esenţă de vanilie
Ingrediente pentru sirop:
- 300 ml apă
- 150 zahăr
- o esenţă de lămâie
- coajă de la o portocală
Ingrediente pentru decor:
- 200 gr de miere
- 200 gr de nucă măcinată
Pentru început, trebuie să pregătim maiaua. Într-un bol se pun drojdia, puțin lapte, jumătate de lingură de zahăr și două linguri de făină. Se amestecă bine ingredientele până la omogenizare. Maiaua se lasă la crescut pentru un sfert de oră, într-un loc călduț.
După ce maiaua a crescut, o punem într-un castron (sau în bolul unui mixer), împreună cu făina, ouăle, zahărul și frământăm cu grijă, aîugând lapte puțin câte puțin. Urmează să adăugăm și ulei și să frământăm aproximativ 20 de minute manual sau 10 minute cu mixerul. Aluatul se pune la loc călduț și se lasă la crescut până la dublarea volumului.
Pentru sirop, vom pune zahărul și apa la fiert până când începe să dea într-un clocot. Atunci oprim focul, și adăugăm esenţa de vanilie şi coaja de portocală decojită în bucăți mari pentru a putea fi scoasă cu ușurință.
După ce aluatul a crescut, îl mai frământăm puțin, iar apoi îl împărțim în bucăți mai mici. Fiecare bucată trebuie transformată într-un șnur de aproximativ 70 de centimetri și apoi într-un opt. Mucenicii formați se pun într-o tavă și se lasă la crescut încă jumătate de oră. Se ung cu ou și se bagă la cuptor pentru 20 de minute. După răcire, se adaugă siropul, dar și miere și nucă, iar rețeta este gata!
Rețetă mucenici muntenești
Ingrediente:
- 400 g mucenici
- 200 g nucă măcinată
- 200 g zahăr
- 2 batoane scorțișoară
- 1 esență rom
- 1 păstaie vanilie
- coaja de la o portocală și o lămâie
- sare
Acești mucenici sunt fierți, au zeamă aromată și se prepară mult mai ușor datorită multitudinii de mucenici gata preparați care se găsesc pe piață. Rețeta este foarte simplă: mucenicii se pun la fiert în apă și atunci când sunt aproape gata se adaugă ingredientele (zahărul, scorțișoara, esența de rom și vanilia). Când sunt fierți, se adaugă coaja de lămâie și portocală, și nucă.