Rețete

Cum faci mămăligă fără cocoloașe. Rețetă din bătrâni

Cum faci mămăligă fără cocoloașe. Rețetă din bătrâni
Cum faci mămăligă fără cocoloașe. Rețetă din bătrâni

A apărut pe mesele românilor la începutul secolului al XVII-lea, atunci când porumbul a început să fie cultivat pe teritoriul țărilor române. Înainte de existența mămăligii, românii din vremuri străvechi făceau un terci din hriscă, năut sau mei.

În esență, mămăliga a fost inițial preparată precum un terci. Meiul a fost înlocuit cu făina din porumb și astfel s-a născut deja celebra mămăliga.

Mămăliga nu este altceva decât făină de porumb măcinată mai mare. Raportul clasic este de 1 parte de mămăligă la 4 părți de apă, dar poți ajusta dacă o vrei mai moale sau mai vârtoasă. 

Truc: poți fierbe mămăliga în lapte în loc să folosești apă. Va fi mai gustoasă.

Se pun apa și sarea la fierbere într-o cratiță mare și se aduc în punctul de fierbere. Se toarnă mămăligă încet în apă clocotită, amestecând constant până se amestecă toată mămăliga și nu există cocoloașe.

Pune inițial o parte din făină și apoi completează până ajung la consistența dorită.

Truc: poți să pui puțin mălai încă de la început în apă. Doar o lingură de mălai în ploaie va ajuta ca mămăliga să nu facă cocoloașe.

Reduceți căldura la minim și fierbeți, amestecând des, până când mămăliga începe să se îngroașe, aproximativ 5 minute. 

Acoperiți și gătiți timp de 30 de minute, amestecând la fiecare 5-6 minute. Când mămăliga va deveni prea groasă pentru a fi amestecată, amestecați cu o lingură de lemn. Mămăliga se face atunci când textura este cremoasă și boabele individuale sunt fragede.

Rețetă cum poți îmbogăți gustul de mămăligă

Opriți focul și amestecați ușor 2 linguri de unt în mămăligă până când untul se topește parțial; amesteca 1/2 cană de branză tip parmezan sau brânză de oi mai tare până când brânza se topește. Acoperiți și lăsați să stea 5 minute pentru a se îngroșa; amestecați și gustați de sare înainte de a transfera într-un castron de servire. Se acoperă mămăliga cu restul de 1 lingură de unt și aproximativ 1 lingură de brânză proaspăt rasă.

Timpul de gătit va depinde de gradul de măcinare al mălaiului, așa că va trebui să vă ajustați prepararea dacă acesta e mai fin sau mai grosolan.

Ce este mămăliga pripită

Mămăliga pripită se face mult mai rapid decât cea din rețeta de mai sus, de mămăligă fiartă.

Astfel, aceasta se face punând mălai puţin câte puţin în apa sărată fierbinte, aşa încât mămăliga să fiarbă în mod egal toată.

În acest caz, mălaiul se pune tot dintr-odată în apa sărată, se lasă să fiarbă până încearcă de mai multe ori să dea în foc. Atunci, se amestecă bine cu făcăleţul.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete