Ghiocelul este cunoscut în România drept simbolul primăverii, fiind prima floare care răsare după îngheț. Denumirea științifică este Galanthus, făcând parte din familia Amaryllidaceae. Denumirea de Galanthus vine din limba greacă, gala însemnând lapte, iar anthos, floare.
Plantarea ghioceilor
Pentru plantare, bulbii mici ai ghioceilor au nevoie de gropi de 7cm adâncime și trebuie manevrați cu foarte multă grijă pentru că sunt firavi. Bulbii mai mari pot fi plantați la adâncimi de maxim 20cm. Solul trebuie să fie slab acid spre neutru, iar specialiștii recomandă ca solul de grădină să fie amestecat cu solul de pădure care conține nutrienți naturali necesari dezvoltării ghioceilor.
Deși au nevoie de umiditate, solul nu trebuie să rețină apă, așa că, la baza ghiocelului se pune puțin nisip. Locul de plantare trebuie să aibă acces la soare, în special în perioada dimineții. Perioada de plantare este, de obicei, în perioada toamnei.
Lucrările de îngrijire sunt minime. Aceștia au nevoie de fertilizare cu ajutorul resturilor de grajd sau alt tip de fertilizant natural. O altă lucrare de îngrijire este mulcirea, prin adăugarea de 1-2cm de material organic în jurul bulbilor.
Ghioceii trebuie udați, însă nu excesiv. Dacă pământul este uscat atunci când se atinge cu degetul, atunci trebuie udați. Lucrările de tăiere se fac la finalul primăverii, atunci când culoarea ghioceilor devine maronie.
Înmulțirea ghioceilor se face prin bulbi, atunci când ghioceii capătă culori cafenii, după înflorire. Bulbii se depozitează câteva zile într-un loc răcoros și umbros. Se separă bulbii noi apăruți și se replantează, urmând să înflorească după cel puțin un an de zile.
Simboluri și legende despre ghiocei
Despre ghiocei se spune că au fost primele flori ale pământului. Legenda povestește că Adam și Eva au fost alungați din Rai în perioada iernii și că au plecat mergând pe jos printr-un strat gros de zăpadă. Evei îi înghețau picioarele și când a început să plângă de durere, au răsărit ghioceii.
Una dintre cele mai cunocute legende despre ghiocei este cea a copiilor vântului de primăvară care s-au pierdut de mama lor. Tatăl lor s-a recăsătorit cu fiica vântului de miază-noapte care nu îi suporta pe copiii vitregi și nu îi accepta în casă. Mama vitregă i-a alungat pe cei mici tocmai când gerul era năprasnic, iar copiii s-au rugat la Dumnezeu, cerându-I ajutor. Atunci Dumnezeu i-a transformat în vestiții ghiocei, primele flori ale primăverii.
Chiar și în mitologia greacă se menționează ghioceii. În Odiseea lui Homer scrie că zeul Mercur i-a oferit lui Ulise o plantă numită moly -Galanthus nivalis, adică ghiocei, cu scopul de a se feri de vrăjile lui Circe.
Ghiocelul simbolizează începutul primverii, dar și inocența, puritatea, prietenia și speranța.
MULTUMESC FRUMOS!
MULTUMESC FRUMOS!