Trucuri și sfaturi

Cum se înmultesc orhideele. Trucuri și sfaturi ca să ai flori bogate pe tot parcursul anului

Cum se înmultesc orhideele. Trucuri și sfaturi ca să ai flori bogate pe tot parcursul anului
orhidee, plante, flori

Orhideele, deși plante exotice, se regăsesc din ce în ce mai des în casele românilor. Dacă aplicăm câteva reguli simple, aceste flori superbe nu sunt greu de întreținut. În ceea ce privește înmulțirea, acest proces nu se poate face prin semințe. În primul rând, semințele sunt greu de obținut de pe plantă, însă cel mai important este că necesită condiții de laborator pentru completarea înmulțirii.

Înmulţirea prin „keiki”

În cazul în care doriți să aplicați această metodă de înmulțire, veți avea nevoie de un mediu mai umed, de turbă pentru orhidee şi pietriş. Turba se poate cumpăra de la orice magazin de specialitate. Astfel, lăstarii, numiți „keiki” se dezvoltă pe mama plantă. Atunci când au la dispoziție umiditate, dezvoltă rădăcini. În condițiile potrivite, pot fi desprinși și replantați.

Pentru a ajunge în punctul de replantare, trebuie să începeți cu învelirea punctului de unire dintre tulpina mamă şi keiki cu turbă pentru orhidee. Apoi, ghiveciul plantei trebuie așezat pe o tavă cu pietriș la lumină și căldură. Secretul constă în menținerea constantă a pietrișului umed pentru a încuraja vaporii de apă să stimuleze creșterea rădăcinilor.

Noii lăstari trebuie să aibă rădăcina de cel puțin 5 centimetri pentru a fi replantați într-un ghiveci cu solul special pentru orhidee și ghiveciul transparent.

Împărţirea tufei

În cazul în care orhideea pe care o dețineți crește în tufe, atunci, la câțiva ani, plantele mature trebuie replantate. Aceste orhidee dezvoltă bulbi, iar aceștia pot fi separați în momentul replantării, cu ajutorul unui cuțit. Este important să nu dăunăm bulbii în momentul separării. Urmează ca fiecare bulb să fie plantat în alt ghiveci. Această modalitate de înmulțire este cea mai eficientă.

Usturoiul pentru orhidee

Un ingredient banal, pe care toată lumea îl are în casă, usturoiul, e foarte bun pentru orhidee. Iată cum se folosește:

-un litru de apă

-trei căței de usturoi

-un vas din sticlă

-o pastilă de acid succinic

Cum folosești soluția:

1. Dizolvă pastila de acid succinic în apă fierbinte.

2. Mărunțește usturoiul cu un cuțit și adaugă-l în soluția pregătită, deja rece.

3. Toarnă lichidul într-un borcan și lasă să stea 24 de ore.

4. Strecoară soluția obținută și udă cu ea orhideea prin metoda scufundării ghivechiului. Se foloseste o data pe luna.

Înmulţirea prin butăşire

Dacă soiul de orhidee nu face nici bulbi, nici pui, atunci această metodă este cea mai potrivită. Alegeți butașii de la o plantă matură, din bucăţi de tulpină cu 2 – 3 noduri. Urmează ca aceștia să se țină în apă, într-un mediu luminos și călduros până când dezvoltă rădăcini. Apoi, se plantează într-un ghiveci transparent, cu amestec special de turbă.

Ghiveciul nu trebuie așezat în lumina directă a soarelui pentru a nu arde planta. De asemenea, orhideele nu trebuie udate în exces, ci la 7-9 zile. Apa folosită trebuie să fie decantată cu o zi înainte de folosire.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

You may also like

Comments are closed.