Descoperă

Sfântul Vasile, mare sărbătoare la început de an. Ce e obligatoriu să faci pe 1 ianuarie

Sfântul Vasile, mare sărbătoare la început de an. Ce e obligatoriu să faci pe 1 ianuarie
Sfantul Vasile, sărbătoare

Sfântul Vasile cel Mare a fost un creștin care a avut curajul să-l mustre chiar pe împăratul Valens, căzut în erezia lui Arie. Fiul lui Vasile și al Emiliei, Vasile era un mare învățat pe vremea sa, știind toată filosofia și știința de la vremea respectivă, fiind sfințit arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezareea Capadociei.

Luptele Sfântului Vasile pentru credință

Despre Sfântul Vasile se spunea că “un om foarte înalt la stat și drept ca o făclie, uscățiv și slăbit de ajunare și de veghere, oacheș la față, dar obrazul îngălbenit, nasul lunguieț, sprâncenele cercuite și plecate, asemenea omului gânditor, fruntea încrețită, umerii obrajilor ieșiți, tâmplele adâncite, cam pleșuv la păr, cu barba destul de lungă, căruntă pe jumătate”.

Sfântul Vasile a luptat mult pentru credința ortodoxă prin cuvintele sale, lovind în credințele eretice și păstorind ”turma lui Hristos”. Sfântul Vasile a ajutat mulți oameni, trecând în neființă în anul 379, când nu împlinise încă 50 de ani.

În popor se spune că rugăciunile Sfântului Vasile scot duhurile rele și necurate din oameni. De asemenea, se spune că Sfântul Vasile s-a rugat lui Dumnezeu să îi acorde o zi din an, așa că i s-a dat prima zi. Bucuros, Sfântul Vasile a legat o crenguţă de busuioc la toarta unui clopoţel şi i-a urat lui Dumnezeu lucruri bune. De aici a început urarea în prima zi a anului.

Ce trebuie să faci pe 1 ianuarie

Copiii merg cu sorcova de Sfântul Vasile, urând oamenilor un an bun cu sănătate și spor în toate. Se spune că dacă noaptea este lină și senină, atunci așa va fi tot anul. Dacă atingi un miel în această zi, vei avea parte de noroc și bogăție.

De Sfântul Vasile e bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, pentru a avea un an prosper. Cine se spală pe față, apoi se șterge cu un prosop curat în care pune un ban de aur sau argint, va fi curat și sănătos tot anul.

Cine doarme de Sfântul Vasile riscă să fie leneș tot anul.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

You may also like

Comments are closed.

More in Descoperă