Știri Agricole

Programul TOMATA nu va mai exista în anul 2021. Ce a comunicat un oficial MADR despre viitoarele subvenții

Programul TOMATA nu va mai exista în anul 2021. Ce a comunicat un oficial MADR despre viitoarele subvenții
programul tomata, subvenții

George Scarlat, secretarul de stat al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a anunțat, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, dispariția Programului TOMATA, începând de anul viitor. Totuși, secretarul de stat a completat că acest program va fi înlocuit cu un alt plan de ajutor mai complex.

Viitoarea schemă de ajutor va oferi fermierilor mai mulți bani

Noul program va cuprinde o gamă mai variată și mai complexă de legume, a susținut George Scarlat pentru AGRO TV. Acesta a menționat că Programul Tomata a avut parte și de lacune.

”Programul Tomata, exact așa cum am spus și ne-am angajat în fața legumicultorilor va fi în locuit. Va exista sub forma de sprijin pentru fermierii din legumicultură în spații protejate, la un spectru mai larg de legume, pentru că, din păcate, s-au văzut și minusurile la Programul Tomata.

El a fost, într-adevăr, un real sprijin pentru fermieri, pentru că a acoperit o parte din costurile fermierilor legate de încălzirea spațiilor protejate, dar în același timp, pentru că toți legumicultorii produc cam în același timp, prețurile au scăzut la livrare”, a declarat George Scarlat pentru sursa citată.

Bugetul Programului Tomata pentru anul 2020 a fost de 39.477 de euro

În martie 2020, s-a adoptat într-o ședință de Guvern, Hotărârea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”. Conform MADR, bugetul pentru schema de ajutor a fost de 187.500 lei, adică 39.477 euro. Astfel, valoarea ajutorului de minimis este de maximum 3.000 euro/beneficiar/an.

Cu privire la lipsa acestui ajutor pentru producțiile anului viitor, George Scarlat susține că cei 3000 de euro nu ar ajuta foarte mult fermierii. În plus, secretarul de stat a completat prin a scoate în evidență plângerile producătorilor agricoli cu privire la infestările solului cauzate de cultura de tomate.

„Nu știu cât acoperă acei 3.000 euro pentru un fermier, pentru că sunt alți fermieri care au spus că mizează pe alte culturi, cum ar fi păstăile, și au obținut venituri mai mari decât dacă ar fi mizat de tomate. În plus, mulți ne-au spus că au infestat solul, practicând excesiv această cultură în spațiile respective.

Va exista în continuare un program de sprijin pentru spațiile protejate, dar nu siguranță nu va mai fi denumit Programul Tomata, ci va fi pentru mai multe culturi de legume în spații protejate”, a completat George Scarlat pentru AGRO TV.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.