Recoltarea păstăilor de fasole: momentul optim. Ce se întâmplă dacă nu sunt culese la timp

30.07.2020
Recoltarea păstăilor de fasole: momentul optim.  Ce se întâmplă dacă nu sunt culese la timp

Înainte de 1989, fasolea a fost nelipsită de pe mesele românilor. Spre exemplu, în anul 1959, s-au cultivat 27.000 de hectare, ajungând, zece ani mai târziu, la o producție de peste 189.000 de tone.

Specialiștii susțin că păstăile de culoare verde au mai multe valori nutritive decât cele galbene, iar consumul indicat anual este de 11/kg de păstăi pe adult.

După Revoluție, s-a înregistrat un declin accentuat, culturile de fasole ajungând la o scădere cu peste 150.000 ha.

Recoltarea păstăilor de fasole. Necesități față de căldură, soluri, lumină, umiditate

Fasolea provine din zone călduroase, motiv pentru care este exigentă atunci când vine vorba despre temperatură, având nevoie, pentru germinare, de minim 15 grade Celsius atunci când răsărirea are loc în 12-14 zile.

Când răsărirea are loc în 4-8 zile, fasolea are nevoie de o temperatură de 20-27 de grade Celsius. Atunci când vine vorba despre perioada de vegetație, temperatura optimă este de 20-25 de grade, cea maximă de 30-35 de grade, iar cea minimă de 10-12 grade.

Momentul optim de recoltare

La 50-60 de zile de la răsărirea plantelor, păstăile de fasole pot fi gata, în funcție de varietatea solului.

În cazul gospodăriilor, fasolea se recoltează manual, la interval de 2-3 zile, pe măsură ce se formează păstăile, în special dimineața sau după-amiază, pentru e evita deshidratarea păstăilor.

Frunzele trebuie să fie uscate, iar în perioada prânzului pot apărea riscuri de deshidratare. În plus, nu este recomandată recoltarea atunci când planta este udă pentru că fasolea se poate strica.

În ceea ce privește industrializarea, recoltarea se face mecanizat, după 45-65 de zile de la răsărirea plantelor pitice și la 75-85 de zile în cazul celor urcătoare.

Ce se întâmplă în cazul unei recoltări târzii

În cazul întârzierii recoltării, păstăile de fasole pot îmbătrâni. Interiorul poate deveni ațos, pierzându-și, astfel, funcțiile nutritive.

Cât se păstrează păstăile de fasole

Păstăile de fasole proaspete se pot păstra până la trei săptămâni la o temperatură de maxim 10 grade, iar păstăile congelate sau conservate pot ține până la un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *