Așteptarea a luat sfârșit pentru legumicultorii care s-au înscris în Programul Tomata 2020. Ministerul Finanțelor Publice a deschis creditele bugetare.
Așadar, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale urmează să depună bani în conturile tuturor Direcțiilor pentru Agricultură Județene, începând cu data de azi, 25 august 2020.
Ce este Programul Tomata?
Programul Tomata este un proiect finanțat din bugetul de stat care ajută fermierii înscriși în ”Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”.
Așadar, programul a avut un impact pozitiv asupra agricultorilor în anii precedenți, conform MADR:
”Creșterea numărului de beneficiari a dus la creștere a suprafețelor și a producțiilor de tomate cultivate în spații protejate. Astfel, în anul 2017 suprafața cultivată cu tomate în cadrul programului a fost de 802,6 ha, în anul 2018 de 1.571,1 ha ajungând la 2.072,3 ha în anul 2019”.
Ce condiții au avut de îndeplinit legumicultorii
În primul rând, fermierii aveau nevoie de un spațiu protejat pentru a se înscrie în program, asemenea unui solar sau a unei sere, cu o suprafață cultivată cu tomate de cel puțin 1.000 mp, marcată cu un panou prin care să se specifice apartenența terenului la Programul Tomata.
De asemenea, legumicutorii care vor să participe trebuie să aibă o producție de 3 kg de tomate pe metru pătrat, însemnând 3 tone de roșii pentru cei o mie de metri pătrați.
Beneficiarul trebuie să fie înscris în evidențele Registrului agricol, la primăria de care aparține terenul cultivat cu tomate în acel an.
Ce sume vor primi beneficiarii
Ministerul Agriculturii și a Dezvoltării Rurale a anunțat că plățile pentru Programul Tomata vor începe săptămâna aceasta:
”Menționăm faptul că, în cursul anului 2020, MADR a alocat Programului Tomata suma de 39.477 mii euro, cea mai mare sumă din ultimii patru ani aferentă ciclului I de producție al Programului.
Totodată, la solicitarea fermierilor, MADR a extins perioada de valorificare a tomatelor de la 15 iunie inclusiv, la 1 iulie inclusiv, fapt ce a contribuit la creșterea numărului de beneficiari eligibili, în anul 2020 înregistrându-se cel mai mare număr al acestora de la începutul implementării programului, respectiv anul 2017”, a comunicat MADR.
17.386 beneficiari eligibili urmează să primească subvențiile pregătite de MADR, rezultând o sumă de peste 2000 de euro/beneficiar, mai exact, 10.784,54 lei/beneficiar.
Numărul fermierilor înscriși în primul ciclu al programului a crescut în acest an cu aproximativ 21% mai mult față de 2019, de la 14.405 la 17.386 de înregistrări.