Orhideea face parte din familia de plante monocotiledonate din clasa Liliopsida, ordinul Asparagales, fiind cultivată, pentru prima dată, în China Antică. Aceste flori sunt deosebite prin apariția delicată și multitudinea de culori disponibile. Tipul de orhidee pe care îl vedem cel mai des în casele noastre este Orhideea fluture (Phalaenopsis).
Îngrijirea corectă a orhideelor
Deși sunt plante sensibile, orhideele sunt printre preferatele românilor. Acestea pot avea o viață îndelungată în cazul în care primesc îngrijirea corectă. Nu trebuie decât să vă folosiți de câteva trucuri simple.
În primul rând, aceste plante au nevoie de multă lumină, de preferat pe pervasul unei ferestre cu expoziție sudică. Orhideele au nevoie de lumină atât pe frunze cât și pe rădăcini, motiv pentru care necesită ghivece transparente. Pe de cealaltă parte, nu trebuie să stea în lumina directă a soarelui. Dacă frunzele au culoarea verde închis, acestea nu primesc destulă lumină.
În ceea ce privește temperatura, aceasta trebuie să difere în anotimpul cald și cel rece. Spre exemplu, vara, temperatura potrivită este cuprinsă între 22 și 24 de grade Celsius, iar iarna între 14 și 16 grade Celsius. De asemenea, orhideele preferă un mediu cu un grad ridicat de umiditate.
Procesul de hidratare este unul dintre cele mai importate pentru îngrijirea corectă a orhideelor. Astfel, udarea excesivă este un principal factor care poate ucide planta. Orhideea trebuie udată la un interval de 7-9 zile, cu apă la temperatura camerei, preferabil de ploaie. Ghiveciul se scufundă în apă pentru câteva minute în perioada dimineții, sau rădăcinile se pot uda fără să se atingă cu apă frunzele sau florile.
Înflorirea orhideei
În perioada de creștere, fertilizarea se face o dată la o săptămână, folosind produse speciale pentru orhidee, urmând, ca în perioada iernii, să renunțăm la acest obicei. Acestea trebuie să stea într-un ghiveci transparent, peste un substrat format din combinarea scoarței de copac, lemnului de ferigă, plută, turbă, cărbune și nisip.
Atunci când orhideele sunt îngrijite corespunzător, vor înflori de mai multe ori pe an. După ce florile cad, tija începe să se usuce, așa că trebuie tăiată de la al doilea nod în jos. Dacă acest pas nu a fost urmat, tija trebuie eliminată pentru a permite plantei să-și păstreze rădăcina sănătoasă.
De asemenea, după ce înfloresc, orhideele au nevoie de o perioadă de repaus. Există șansa ca frunzele să coboare, iar tulpina să se înmoaie, dar acest proces este complet normal.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!