Trandafirii sunt plante nelipsită din grădină, aducând un mare plus în perioada înfloririi, datorită multitudinii de culori și a mirosului superb specific. Deși necesită puțină atenție la momentul plantării, dar și alte lucrări de îngrijire până la înflorire, efortul merită, cu siguranță, fiind printre cele mai apreciate plante de grădină.
Cum alegem butașii de trandafiri potriviți
Pentru a avea o grădină așa cum ați visat, trebuie să acordați o deosebită atenție butașilor pe care îi alegeți pentru plantare. De cele mai multe ori ar fi indicat să îi cumpărați din magazine de specialitate. În plus, există multe semne care indică starea de sănătate a butașului.
Spre exemplu, butașul trebuie să aibă o culoare aprinsă, verde și să nu prezinte lovituri la nivelul ramurilor. Dacă butașii au rădăcina îngropată în rumeguș, în ideea de a păstra cât mai mult umezeala, verificați integritatea ambalajului. Dacă există rupturi, sunt șanse ca umezeala să fi dispărut, iar trandafirul să fi murit.
De asemenea, este important să alegeți soiul potrivit pentru spațiul pe care ăl aveți la dispoziție. Spre exemplu, într-o grădină mai mică, sunt recomandați trandafirii cățărători care ocupă mai mult spațiu pe verticală, lăsând, astfel, spațiu și pentru alte plante sau mobilier de grădină. Iată care sunt câteva opțiuni:
- trandafiri care au coroana în formă de tufă și care rămân la nivelul solului și au dimensiuni mai mici
- trandafirii urcători a căror ramuri pot ajunge la dimensiuni cuprinse între doi și patru metri
- trandafirii cu trunchi înalt care au o cororană bogată, cu 4 – 6 ramuri și care pot ajunge la 1,5m înălțime
- trandafiri care au coroana aplecată, de tip plângătoare
Printre cele mai cunoscute soiuri de trandafiri, regăsim:
- Trandafirul de Damasc, cu florile sale mari și extrem de parfumate din care se poate face dulceață
- Floribunda – formează multe flori și înflorește atât vara, cât și toamna, fiind un soi destul de simplu de îngrijit
- Trandafirii urcători, extrem de estetici
- Trandafirul de Provence care au flori de culoare roșie
- Trandafirul cu parfum de mosc, un soi sensibil la frig care face flori de culoare roz
Cum și când se plantează trandafirii
Trandafirii se pot planta primăvara, în lunile martie, aprilie, sau toamna, în lunile septembrie, octombrie, în special dacă vorbim despre cei cu rădăcina goală. Trandafirii plantați toamna vor avea mai multe flori în primăvară, datorită înrădăcinării din timpul iernii.
Locul optim de plantare
Trandafirii se pot dezvolta destul de mult, așa că trebuie poziționați corespunzător, într-un loc aerisit și unde să primească lumina directă a soarelui cel puțin patru ore pe zi.
Săpați gropi de 40 x 40 x 40 cm, iar în felul acesta rădăcinile vor avea mai mult sol afânat în jurul lor, având spațiul necesar de dezvoltare. Înainte de plantarea propriu-zisă, asigurați mocirlirea butașilor, astfel rădăcina trandafirilor se va prinde bine de sol.
Amestecați apă și pământ până când au consistența smântânii și apoi introduceți rădăcinile până se murdăresc foarte bine. De asemenea, pe fundul gropii se adaugă pământ mărunțit, desfăcând bine rădăcinile, acoperiți cu pământ și tasați pământul din jur pentru a nu exista pungi de aer.
Atunci când sunt plantați toamna, ramurile trandafirilor se lasă mai lungi, urmând a se tăia în timpul primăverii, la 4-5 noduri. Udați trandafirii cu zece litri de apă, iar, dacă nu plouă, repetați udarea, cu aceeași cantitate pentru fiecare trandafir în parte, la 2-3 zile.
Sfaturi practice
Nu plantați tradafiri în același loc unde au mai fost trandafiri înainte. Lăsați spațiu de cel puțin 50cm între trandafiri pentru a le permite dezvoltarea.
La plantările de toamnă, efectuați mușuroirea în noiembrie pentru a proteja planta de îngheț (acoperiți altoiul cu un mușuroi de pământ). Nu acoperiți trandafirii cu plastic, vor putrezi.