Adormirea Maicii Domnului este prăznuită de creștinii ortodocși pe data de 15 august, anual. Înainte de marea sărbătoare, credincioșii țin postul Adormirii timp de două săptămâni care a început, anul acesta, pe data de 1 august.

Cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria

Această zi a fost marcată în secolul V, după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.

Fiind o sărbătoare de mare importanță, creștinii merg la slujba închinată Fecioarei, urmând să dea de pomană sărmanilor bucatele sfințite de preot. Această dată marchează momentul în care Fecioara Maria a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil că se adormi, urmând să treacă în neființă.

Se spune că Fecioara Maria a fost ridicată la ceruri, să stea lângă Fiul Său, Iisus. În secolul al VI-lea, Sfântul Ioan Damaschinul menționa într-una dintre predicile sale:

„Sufletul tău sfânt și fericit, așa cum vrea natura, a fost separat în moarte de trupul tău cel mai binecuvântat și imaculat. Deși trupul a fost înmormântat în mod corespunzător, nu a rămas în starea de moarte.

Nici nu a fost dizolvat prin descompunere. Trupul tău cel mai pur și fără de păcat nu a fost lăsat pe pământ. Ai fost transferată la tronul tău ceresc”.

Ce se dă de pomană în ziua de 15 august

Fecioara Maria este considerată protectoarea familiei și a mamelor, așa că femeile obișnuiesc să ducă bucate pregătite cu o zi în urmă pentru a fi sfințite de preot, la biserică.

Printre acestea, tradiția spune că e bine să se ofere struguri și prune, urmând ca acasă să se spună rugăciunea către Maica Domnului.

Sărbătoarea este marcată de creștinii de pretutindeni. Spre exemplu, în Spania, în această zi se organizează parade și bâlciuri, fiind o zi dedicată familiei. În Sicilia, cu două săptămâni înainte nu se consumă fructe, urmând ca, în această zi, se se consume multe fructe după ce au fost sfințite la biserică.

Tradiția în Polonia spune că tinerii trebuie să cânte imnuri și să aducă buchețele de flori la biserică, în ziua pe care polonezii o numesc Sărbătoarea Doamnei Noastre a Ierburilor.

Acatistul Adormirii Maicii Domnului

,,Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Împărătesei, celei ce te sui de la pământ la cer, cântare cu cucernicie, pentru preacinstita ta adormire, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu.

Iar tu, ca ceea ce ai biruinţă peste moarte, de toate întâmplările aducătoare de moarte ne păzeşte pe noi, ca să-ţi cântăm: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru adormirea ta nu ne laşi pe noi!

Amin.”

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă