Descoperă

Sfânta Maria Mare. Tradiții de Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria Mare. Tradiții de Adormirea Maicii Domnului
Sfânta Maria Mare. Tradiții de Adormirea Maicii Domnului

Sărbătoarea prăznuită de creștini pe data de 15 august este cunoscută sub numele de Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, fiind una dintre cele mai importante din calendarul creștin ortodox.

Ce reprezintă această zi

Înainte de Adormirea Maicii Domnului, creștinii țin post timp de două săptămâni, cunoscut sub numele de de Postul Adormirii Maicii Domnului. Sărbătoarea reprezintă, din punct de vedere religios, mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Fiul său, Isus Hristos.

Conform învățămintelor creștine, Fecioara Maria a mai trăit 11 ani după ce Mântuitorul S-a ridicat la ceruri, fiind anunțată de apostoli că va merge la viața veșnică.

“Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu”.

Reprezentând mutarea la Viața veșnică, sărbătoarea nu este cunoscută ca fiind una tristă, ci ca o zi a bucuriei.

În ultimele sale clipe de viață, Fecioara Maria ar fi stat în casa Apostolului Ioan, unde s-a stins, fiind înhumată în peştera din Grădina Ghetsimani, la poalele Muntelui Măslinilor, alături de părinţi şi de logodnicul Iosif.

Conform tradiției, în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. Singurul Apostol care a lipsit a fost Toma care, întors după trei zile, a găsit mormântul gol, însemnând că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare

Sărbătoarea Sfintei Maria nu este lipsită de tradiții, obiceiuri și superstiții. În această zi nu se muncește, nu se spală și nu coase. Creștinii respectă tradițiile pentru sănătate, căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de rele.

În zonele rurale, există obiceiul de a se face o masă comună în curtea bisericii, cinstindu-se marea sărbătoare a Maicii Domnului. De asemenea, în această zi se oferă prune și struguri de pomană, după ce au fost sfințite de preot, la biserică.

Femeile însărcinate nu au voie să muncească în această zi pentru a avea o naștere ușoară și un copil sănătos. Tinerele care doresc să-și găsească ursitul trebuie să spele icoana Maicii Domnului cu apă de busuioc pentru ca Fecioara să le ajute să se căsătorească.

În această zi nu ai voie să îți tunzi părul și să-l arunci și nici să mergi înapoi. Dacă înfloresc trandafirii în această zi, atunci toamna va fi lungă. Tot în această zi, ciobanii coboară de la munte, iar bărbații își schimbă pălăria cu o căciulă. Focul în sobă nu se va aprinde în această zi.

Sfânta Maria Mare. Tradiții de Adormirea Maicii Domnului

Nu ai voie să te îmbăiezi în apa spurcată de cerb și nici să dormi pe prispă. Cine are necazuri se poate ruga la Maica Domnului care le va asculta rugăciunile.

Acatistul Maicii Domnului – “Bucuria tuturor celor necăjiți”

“Slavă Ție, Dumnezeul nostru. Împărate ceresc. Sfinte Dumnezeule. Preasfânta Treime. Tatăl nostru. Că a Ta este împărăția. Miluiește-ne pe noi. Slavă. Doamne, miluiește-ne pe noi. Și acum. Ușa milostivirii. Apărătoare Doamna, pentru biruință mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, că ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea fecioară”.

Rugăciune către Maica Domnului

“O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem. Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat.

Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie. Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin. Împărăteasa mea cea preabună, nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, prietena sărmanilor, folositoarea celor neputincioşi şi ocrotirea celor necăjiţi; vezi nevoia mea şi necazul meu.

Ajută-mă, că sunt neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin. Ştii nevoia mea, uşurează-mă de ea precum voieşti căci nu am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă bună mângâiere, decât numai pe tine, o, Maică a lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin”.

Poți ura La mulți ani în această zi?

Peste 2 milioane de români poartă numele de Maria sau derivate ale acestuia. Fiind vorba despre momentul în care Fecioara Maria se ridică la ceruri, s-ar presupune că nu este indicat să urezi La mulți în această zi.

Totuși, biserica recunoaște această zi ca fiind una a bucuriei, așa că nu este greșit să urezi La mulți ani în această zi, deși ar fi mai potrivită ca zi onomastică ziua de 8 septembrie, atunci când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă